Hlavní obsah

Česká pošta vybírá nového šéfa. Přihlásil se i v létě odvolaný Knap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na ministerstvu vnitra probíhá výběrové řízení na post generálního ředitele České pošty. Zájem má 10 uchazečů. Nový ředitel by se měl funkce chopit začátkem ledna. Mezi uchazeči je i končící ředitel Roman Knap. Toho přitom z funkce letos v červnu odvolal ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) kvůli kontaktům s obviněným Michalem Redlem v kauze Dozimetr a špatnému hospodaření podniku. Za jeho působení pošta zaznamenala rekordní ztrátu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Roman Knap

Článek

„Ministerstvo vnitra obdrželo 10 přihlášek na pozici generálního ředitele České pošty. Uzávěrka přihlášek byla 15. listopadu 2022,“ uvedlo ministerstvo na Twitteru.

V tomto týdnu se pak konají první ústní pohovory. „Výběrová komise absolvovala pohovory s první částí uchazečů. Další jednání komise včetně pohovorů s druhou částí uchazečů je plánováno na první polovinu prosince. Následně dojde k vyhodnocení a posouzení všech uchazečů,“ potvrdila na dotaz Novinek Hana Malá z tiskového oddělení.

Podnik v hluboké ztrátě

Mezi přihlášenými je i končící ředitel Knap. O jeho odvolání přitom rozhodl šéf vnitra Vít Rakušan (STAN) letos v červnu. Odůvodnil to tím, že se Knap setkal s obviněným podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem v kauze Dozimetr a také špatným hospodařením firmy. Původně měl Knap ve funkci zůstat do konce září, než se vybere nový ředitel. Výběrové řízení na nového šéfa pošty ale nakonec Rakušan odložil.

Knap se ujal vedení České pošty v roce 2018. Pošta pod jeho vedením v posledních letech hospodaří v červených číslech. Loni snížila ztrátu o polovinu na 681 milionů korun. Firma však měla mimořádné tržby za sčítání lidu a z prodeje majetku. V předchozím roce vykázala propad rekordní 1,37 miliardy korun.

Pošta od února zdraží známku na dopis

Ekonomika

Knap se chtěl zaměřit na zlepšení pracovních podmínek všech zaměstnanců a na hospodářské výsledky firmy. Jeho dalšími úkoly bylo snížit náklady České pošty nebo zrychlit projekt Pošta partner. Moc se mu ale nedařilo. Pošta se propadla do obrovské ztráty. Provozní náklady rostou a partnerských poboček je pouhá čtvrtina z plánovaných 3000.

Zdražování

V posledních měsících pošta několikrát upravila ceník svých služeb. Od listopadu zdražilo posílání dopisů, balíků i poštovních poukázek. Minulý týden pak podnik informoval, že další zdražení nastane v únoru. Cena za doručení obyčejného dopisu se zvýší o dvě koruny na 23 korun. Známka pro prioritní doručení zdraží z 28 na 30 korun a zvýší se i ceny za poslání doporučených zásilek nebo poštovních poukázek.

Od října pak zákazníci nově platí také pět korun za zprostředkování služby SIPO pro bezhotovostní platby formou inkasa z bankovního účtu a následné poslání dokladu na e-mail. Tento úkon (potvrzení o platbě pouze e-mailem) byl do té doby zdarma. Zavedení poplatku pošta odůvodnila rostoucími náklady.

Rakušan odvolá šéfa České pošty. Také se sešel s Redlem

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám