Hlavní obsah

Plzeňské ocelárny skončily v úpadku

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Úpadek. Tak zní ortel nad plzeňskými ocelárnami Pilsen Steel, který v pátek vynesl v rámci insolvenčního řízení Krajský soud v Plzni. O prohlášení úpadku požádal přímo zástupce firmy Petr Kališ; podle něj je to podmínka zatím utajovaného strategického partnera, který přislíbil kapitál na rozjetí výroby.

Foto: Ivan Blažek , Právo

Společnost Pilsen Steel skončila v úpadku.

Článek

Kdysi hrdé škodovácké hutě a kovárny – i dnes mají skoro tisícovku zaměstnanců – přivedl na „buben“ ruský vlastník, podnikatel Igor Šamis. Do insolvenčního řízení se přihlásilo 26 společností a jen ty nárokují přes 200 miliónů korun.

Rozhodující věřitelé pocházejí z Ruska – jde o skupinu OMZ, která ocelárny prodala současnému vlastníkovi, a Vněšekonombanku (VEB). Podle předběžného insolvenčního správce Michala Žižlavského činí pohledávky podniku více než 90 dní po splatnosti 620 miliónů.

Výroba stojí od poloviny června, protože firma nemá na energie a na suroviny. Lidé jsou přitom doma na plný plat, ocelárny měsíčně přicházejí na mzdách a dalších fixních nákladech o více než 70 miliónů. „Ve fabrice dělá jen pár zaměstnanců na některých finálních dodávkách, mzda zatím chodí,“ řekl Právu odborový předák z tamních hutí Miroslav Cink.

Nový vlastník by měl rozjet výrobu

Vyhlášení úpadku Cink uvítal. „Teď je třeba, aby podnik co nejrychleji převzal nový vlastník a znovu rozjel výrobu. Prodlužování agónie pod dosavadním ruským majitelem by ničemu neprospělo,“ podotkl.

Pokud peníze od strategického partnera skutečně dorazí, mohla by se výroba v Pilsen Steel obnovit v průběhu října. „Masivní nástup všech zaměstnanců od 1. října ale neočekáváme,“ upozornil personální ředitel firma Pavel Ratislav. „Některé provozy budeme muset nejdříve oživit, stály příliš dlouho,“ dodal Ratislav. Zaměstnanci podle něj také musejí počítat s tím, že srpnovou výplatu v řádném zářijovém termínu nedostanou. „Mzdy jsou odložené, blokuje nám je banka, termín výplaty neznám,“ doplnil Ratislav.

Pokud by zaměstnanci Steelu skončili na dlažbě, byla by to pro řadu plzeňských rodin pohroma. Často totiž jde o velmi specifické profese, pro které není jinde v kraji uplatnění. „Byl by to obrovský problém,“ řekl Právu už dříve Tomáš Moravec z plzeňského úřadu práce. „Vůbec nedokáži odhadnout, jak rychle by pracovní trh takovýto objem uchazečů vstřebal,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám