Hlavní obsah

Plynové zásobníky jsou rekordně naplněné, oznámil Síkela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko naplnilo plynové podzemní zásobníky na 99,9 procenta. Celkem je v nich uloženo 3,455 miliardy metrů krychlových plynu. Na sociální síti X to ve čtvrtek oznámil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN), podle kterého se jedná o dosavadní rekord.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Podzemní zásobníky plynu v Hájích na Příbramsku.

Článek

„Naše zásoby plynu dosáhly nejvyšší hodnoty všech dob a zásobníky tak jsou naplněny na 99,9 procenta. Tento týden tedy úroveň zásob dosáhla na 3 miliardy a 455 milionů kubíků zemního plynu. Nadále platí, že žádný plyn se k nám nedováží z Ruska,“ uvedl Síkela na sociální síti X.

Naplnit plynové zásobníky takřka ze sta procent na hlavní topnou sezonu se Česku podařilo i v loňském roce. V první polovině listopadu činila naplněnost bezmála 99 procent. Letos je naplněnost ještě o pár desítek milionů metrů krychlových vyšší.

V porovnání s rokem 2021 je pak rozdíl v naplněnosti mnohem výraznější. Před dvěma lety bylo v tuto dobu v zásobnících uloženo „jen“ 2,818 miliardy kubíků.

Síkela dodal, že za takřka stoprocentní naplněností zásobníků stojí také úspory ve spotřebě. „V letošním roce jsme oproti loňsku ušetřili už 700 milionů kubíků plynu,“ dodal.

Česko má pro ukládání plynu k dispozici celkem devět podzemních zásobníků. Šest z nich před měsícem koupil stát prostřednictvím společnosti ČEPS od firmy RWE Gas Storage za 8,8 miliardy korun. Zbývající zásobníky vlastní firmy MND a Moravia Storage.

Stát koupil plynové zásobníky za 8,8 miliardy

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám