Hlavní obsah

Stát koupil plynové zásobníky za 8,8 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český stát koupil za 360 milionů eur (8,8 miliardy Kč) firmu RWE Gas Storage, která vlastnila a spravovala šest podzemních plynových zásobníků. Jejich kapacita odpovídá třetině roční spotřeby, řekl v pondělí na briefingu u Perné na Břeclavsku u jednoho ze šesti zásobníků premiér Petr Fiala (ODS).

Foto: Václav Šálek, ČTK

Podzemní plynový zásobník v Perné na Břeclavsku.

Článek

Podle něj jde o jeden z několika kroků k větší energetické bezpečnosti Česka. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) uvedl, že aktuálně jsou zásobníky v Česku plné na 97 procent, přičemž žádný plyn už nepochází z Ruska.

„Nekoupili jsme pouze zásobníky, ale celou společnost včetně zkušeného personálu. Je to zásadní krok k tomu, abychom posílili energetickou bezpečnost České republiky a abychom měli kontrolu nad plynem pro české občany a firmy,“ řekl Fiala.

Nákup stát provedl prostřednictvím společnosti ČEPS, která v pondělí obchod po schválení antimonopolním úřadem oficiálně uzavřela.

Podle Síkely jde o investici, která do budoucna zajistí nejen větší energetickou bezpečnost, ale i zisk.

Experti: Význam zásobníků plynu poroste, zájem státu o ně je pochopitelný

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám