Hlavní obsah

Plyn na burze výrazně zlevňuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako na houpačce. Velkoobchodní cena plynu na burze v Rotterdamu, jež je pro evropský trh určující, tento týden výrazně kolísá. Zatímco v pondělí komodita skokově zdražila, v jednu chvílí až o 15 procent, tak ve čtvrtek ráno zase cena vykazovala ve srovnání s předchozím dnem více než 20procentní pokles. Důvodem je snížení rizika stávky pracovníků v exportním zařízení pro zkapalněný zemní plyn (LNG) v Austrálii.

Článek

Cena jedné megawatthodiny (MWh) plynu s kontraktem na dodání v září se ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Rotterdamu kolem čtvrteční 8:30 SELČ pohybovala blízko 31 eur (748 Kč), což značilo denní pokles přibližně o 16 procent.

Ráno po otevření obchodování cena dokonce přechodně spadla až na 29,5 eura za MWh, což byl pokles o více než 20 procent.

Ceny kontraktů k dodání v zimních měsících jsou ale výrazně vyšší, únorový je nad 52 eury (1255 Kč) za MWh. TTF je pro ceny v Evropě určující.

Cena plynu na burze se výrazně zvýšila

Ekonomika

Ceny plynu tento měsíc výrazně kolísají, v jednu chvíli se zvýšily až o 40 procent. Ovlivňují je obavy z narušení plynulosti dodávek suroviny z Austrálie, která je významným dodavatelem na světový trh.

Tento týden jednají australští producenti se zástupci odborů o mzdách. Po rozhovorech, které se protáhly až do noci na čtvrtek, odbory zastupující pracovníky závodu na LNG ve společnosti Woodside Energy nyní zvažují nabídku, kterou jim firma předložila.

Evropa se stále vzpamatovává z nejhoršího období energetické krize, kdy ceny plynu loni vystoupily na rekordní hodnoty. Na rizika přerušení dodávek cena reaguje velmi citlivě, i při dostatečných zásobách region potřebuje nepřetržitý přísun LNG ze světových trhů.

Loni v srpnu se velkoobchodní cena plynu pro evropský trh kvůli omezování dodávek z Ruska vyšplhala až do blízkosti 350 eur za MWh, zatímco před rokem 2021 se pohybovala výrazně pod 20 eury za MWh. Od konce loňského roku má cena sestupný trend, který ale občas provází citelné kolísání. Cena plynu se začala zvyšovat už před válkou na Ukrajině, podle analytiků v reakci na energetickou politiku Evropské unie.

Obchodníci s plynem včetně Křetínského EPH začali skladovat plyn na Ukrajině

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám