Hlavní obsah

Plyn je v Česku dražší než v Německu, tvrdí průzkum dTestu

Právo, Martin Procházka

Ceny zemního plynu jsou v České republice výrazně vyšší než na Slovensku, v Polsku a dokonce i v Německu. Vyplývá to z průzkumu spotřebitelské organizace dTest. U elektřiny jsou podle průzkumu rozdíly menší, o dost lépe jsou na tom jen polské domácnosti s nízkou spotřebou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Výsledky můžeme shrnout tak, že za plyn platíme o dost více než naši sousedé s výjimkou Rakouska. V případě elektřiny se náklady modelových domácností tak výrazně nelišily, i když i tady se rozdíly najdou,“ řekl vedoucí právního servisu dTest Lukáš Zelený.

Slovensko třikrát levnější

Srovnávány byly v případě plynu domácnosti se spotřebou 1,5 MWh ročně, které používají plyn na vaření, a se spotřebou 30 MWh, které používají plyn na vytápění. Srovnání proběhlo podle ceníků v hlavních městech jednotlivých zemí.

„Pražská domácnost, která používá plyn pouze na vaření, utratí za plyn 2904 Kč ročně, zatímco Bratislavská v přepočtu pouze 992 Kč. Porovnáme-li útratu domácností, které plynem i vytápějí, dostaneme se v Praze na částku 28 909 Kč. V Bratislavě zaplatí o necelou třetinu méně, 18 384 Kč.

Dobře jsou na tom i polské domácnosti s nízkou spotřebou, které za plyn na vaření zaplatí 1805 Kč ročně, nebo naši němečtí sousedé. V Berlíně za stejné množství odebraného plynu zaplatí o 800 korun méně než v Praze, 2078 Kč,“ řekl Zelený.

Vídeňská domácnost, která na plynu pouze vaří, za něj ovšem ročně zaplatí v přepočtu 3622 Kč. Uvedené částky podle dTestu představují vždy nejlevnější nabídku na daném trhu v aktuálním období. Informace vycházejí z veřejných zdrojů a do ceny nemusí být zahrnuta různá zvýhodnění či naopak poplatky navíc.

U elektřiny jsme na tom podobně jako Rakousko

U elektřiny dTest srovnával domácnosti s roční spotřebou 2,5 MWh a 6 MWh v hlavních městech jednotlivých zemí. „V případě elektřiny se české ceny podobají těm rakouským, lépe jsou na tom opět Slováci a Poláci, alespoň v případě domácností s nižší spotřebou 2,5 MWh ročně,“ uvedl Zelený.

V Praze zaplatí domácnost se spotřebou 2,5 MWh ročně za elektřinu 10 972 Kč, ve Varšavě v přepočtu 8812 Kč a v Bratislavě 9493 Kč. Nejvyšší ceny elektřiny jsou v Německu. Tam zaplatí lidé 14 608 Kč. U spotřeby 6 MWh vyjde Německo dokonce téměř dvakrát dráže než Česko.

Většina respondentů rovněž uvedla, že někdy využila internetové srovnávače, ale často mají negativní zkušenosti a považují srovnávače za prostý prodejní kanál. Využívají je zejména proto, že samotné produkty jsou pro ně nepřehledné a neporovnatelné, 38 % dotázaných uvedlo, že jim vadí, že musí do srovnávače vložit osobní údaje a pak jsou obtěžováni obchodními nabídkami.

Reklama

Výběr článků

Načítám