Článek
Například cena čepované dvanáctky vzrostla podle dat systému Dotykačka od roku 2019 o více než 55 procent. Z necelých 40 na 61,50 koruny. Jídlo v hospodách se prodraží ještě víc. Podle expertů rozdíl ještě poroste.
„Cenové nůžky mezi gastrem a obchody se budou i nadále rozevírat. Zatímco před dvaceti lety se tři čtvrtiny piva vypily v restauracích a čtvrtina nakoupila v supermarketech, dnes je to přesně naopak,“ řekl Novinkám ekonom Tomáš Maier z České zemědělské univerzity v Praze.
Zdražování způsobily události z poslední doby. Po pandemii covidu, která narušila výrobu a dodavatelské vztahy, přišla válka na Ukrajině, energetická krize, dvouciferná inflace a recese. Loni se navíc čepované pivo přesunulo z desetiprocentní sazby DPH do základní 21 procent.
V obchodech zdražovalo pivo oproti hospodám pomaleji, ukazují data cenového srovnávače Kupi.cz i Českého statického úřadu. Roli v tomto případě nehraje tlak na mzdy v gastronomii, ani ceny nájmů a služeb, které restauratéři musí využívat. V plechovkách a lahvích se navíc pivo často prodává s nízkou marží kvůli konkurenci na regálech supermarketů.
Pro ilustraci rozdílu mezi restauracemi a obchody stačí uvést konkrétní ceny: Velká točená plzeň v pražské hospodě U zlatého tygra začátkem roku 2020 stála 48 korun, teď je o 20 korun dražší. V restauraci Špajz v jihočeské Bechyni platili hosté za velkopopovickou jedenáctku 28 korun, dnes o 21 víc. V supermarketech lidé popovickou jedenáctku v lahvi kupovali v roce 2021 v průměru za 17 korun mimo slevové akce, dnes je to o tři koruny více, dokládá Kupi.cz.