Hlavní obsah

Pivo letos může podražit až o čtvrtinu, míní odborník

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Až o čtvrtinu by prý během letošního roku mohlo podražit pivo. V pondělním on-line chatu Novinek to uvedl prezident České asociace pivovarů a sladoven Jan Veselý. Kromě cen odpovídal i na dotazy ohledně označení České pivo, které bojuje v EU za ochrannou známku.

Článek

Podle Veselého by za dalším zdražením pěnivého moku měl stát hlavně ječmen. "Hlavní surovina, sladovnický ječmen zdražuje oproti roku 2006 o sto procent. Současně rostou ceny chmele, elektřiny, benzínu a mzdy. Proto pivo v r. 2008 bude dále zdražovat celkem během 12 měsíců možná až o čtvrtinu,“ uvedl.

Dodal, že příčinou je podle něj nesmyslná politika biopaliv. "Budeme všichni kupovat dražší potraviny, včetně piva, abychom mohli platit více za benzín a naftu,“ prezentoval svůj názor.

Za skvělé pivo prý vděčíme totalitě, za jeho export rowdies

Veselý také připomněl, že české pivo je skutečně nejlepší na světě. Důkazem může být rychlý růst exportu, zejména do tradičních pivních zemí, kde mají vlastní rozvinuté pivovarnictví, a přesto se tam české značky prosazují. Jde především o Německo, Slovensko, Británii, USA, Belgii, Švědsko atd.

"V posledních letech roste český export dvouciferným způsobem, za posledních 6 let se ztrojnásobil. Když k nám začali jezdit na pivo angličtí rowdies, v následujím roce vzrostl náš export do Británie o 40 procent. Rowdies se přesunuli dále na východ, úroveň exportu do Británie neklesá,“ vysvětlil Veselý.

Podle něj české pivo získalo na věhlasu a chuti zejména díky minulému režimu. "Díky totáči, kdy do pivovarnictví nešly téměř žádné investice, nás minula modernizační vlna 70.let minulého století, kdy pivovary ve světě zlevňovaly dramaticky výrobu zkracováním kvašení a náhradou tradičních postupů ve varně tzv. infuzí. Důsledkem je, že toto pivo ztratilo pitelnost. Vypijete dvě, uhasíte žízeň a nemáte chuť na další. České pivovary začaly modernizovat až v 90. letech a této technologické pasti se vyhnuly," řekl Veselý.

"Výroba je moderní, ale zachovává tradiční technologii, dekokční rmutování na varně (postupné ohřívání rozemletého sladu ve vodě, taková várka trvá až šest hodin) a dvoufázové kvašení, hlavně ve spilce a dokvášení v tancích. Proto má naše pivo vysokou pitelnost, máte chuť na další sklenici, i když už nemáte žízeň,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám