Hlavní obsah

Piráti se ve sporu o Airbnb brání kritice

Návrh zákona o regulaci krátkodobého ubytování typu Airbnb nebude legalizovat porušování platných zákonů, tvrdí ve vyjádření zaslaném Právu šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jakub Michálek

Článek

„Novela určitě nebude legalizovat případy, kdy někdo porušuje stavební zákon a dělá z baráku hotel, který má mít za tímto účelem zkolaudován. Týká se zejména povinností online platforem a vlastníků nemovitostí a účinné pomoci sousedům, kteří trpí nepořádkem a porušováním nočního klidu. Ověřil jsem si s legislativci ministerstva pro místní rozvoj, že úvaha o legalizaci naznačená autory dopisu není správná,“ řekl Právu Michálek.

Šéf spolku za snesitelné bydlení: Regulace Airbnb neřeší příčinu problému

Ekonomika

Reagoval tak na otevřený dopis spolku Snesitelné bydlení v centru Prahy a rozhovor s jeho předsedou Petrem Městeckým, který vyšel v Právu.

„Úplně chybně“

Spolek zastává názor, že systém krátkodobého ubytování, tak jak ho praktikují společnosti typu Airbnb, je již teď protizákonný a snahy o jeho regulaci jsou proto nejen nadbytečné, ale kontraproduktivní, neboť de facto legalizují něco, co je protizákonné.

Bartoš chystá regulaci Airbnb

Domácí

„Návrh je úplně chybně uchopen. Řeší následky, ale neřeší příčinu,“ řekl v rozhovoru pro Právo Městecký. Navrhovatelé podle něj například říkají, že srovnají podmínky pro hotely a profesionální poskytovatele ubytovacích služeb v bytech.

„Už tato formulace je nesmyslná, protože byt slouží k bydlení, poskytování ubytovacích služeb je nelegální. Tím, že toto do zákona dávají, i dalšími formulacemi skrytě a legálně nepřípustně legalizují stavební zákon,“ dodal s tím, že kdyby došlo k nějakým sporům, soud by mohl použít novější ustanovení z připravované novely.

To, že poskytování ubytovacích služeb v bytech je nelegální, odvozuje například z pravomocného rozhodnutí Městského soudu v Praze. Tento soud loni v srpnu konstatoval, že Airbnb není pronájem, ale poskytování ubytovacích služeb, tedy podnikání.

Podobně to vidí pražská radní Hana Kordová Marvanová. „Nás ten návrh za Prahu dost zaskočil, protože nevznikal v součinnosti s námi,“ řekla Právu. I podle ní je nutné především prosadit dodržování současných zákonů. Návrh v některých bodech považuje za kontraproduktivní. „Nechci to hodnotit definitivně, uvidíme, v jaké podobě zákon pošlou do meziresortního řízení,“ uvedla.

Na byt v Praze lidé vydělávají přes 17 let, v republice více než 15 let

Ekonomika

Marvanová se snaží prosadit, aby obce dostaly pravomoc vyhláškou regulovat krátkodobé ubytování v konkrétních lokalitách. „Například omezit dobu pronájmu na menší část roku podle situace v místě,“ popsala.

Na dotaz, proč se nedaří platné zákony vymáhat, Michálek uvádí, že by jednak bylo třeba posílit kapacity stavebního úřadu městských částí, aby bylo možné provádět kontroly, a také zajistit, že online platformy nebudou inzerovat ubytovací prostory, které nejsou označeny jako provozovny po­dle živnostenského zákona.

Už je metodika

Michálek uznává, že „pravidla pro kolaudaci upravuje stavební zákon, a pokud je ubytovatel porušuje, může se dopustit přestupku. Problém je, že soudy a úřady měly dosud různé výklady. Teprve nyní k tomu ministerstvo vydalo metodiku, která by měla výklad sjednotit,“ uvádí. Situaci by podle něho pomohla řešit právní úprava, podle které by byl v kategorii podnikatele každý, kdo má příjmy z krátkodobého ubytování nad 30 tisíc na rok.

Počet turistů v Česku stále nedosáhl předcovidových čísel

Ekonomika

„Pokud někdo celý rok ubytovává turisty jako v hotelu, není pochyb o tom, že je podnikatelem a jeho byznys musí dodržovat zákony. Aktuálně to znamená mít označenou provozovnu a mít ji zkolaudovanou jako ubytovací jednotku. Pokud bude přijat náš zákon, bude za tyto povinnosti ručit i vlastník nemovitosti, který se dnes někdy tváří, že za nic nemůže, a všechno hází na ubytovatele, kterým je těžko dohledatelná firma,“ dodal Michálek.

Piráti chtějí zachovat možnost příležitostného pronájmu, ale to by skutečně mělo být jen jednou či dvakrát za rok nebo bezplatně.

Reklama

Výběr článků

Načítám