Hlavní obsah

Piloti ČSA úmyslně zpozdili odlety letadel

Novinky, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Piloti Českých aerolinií (ČSA) omítají od 7. května vykonávat jakékoli činnosti nad rámec svých pracovních povinností. V důsledku toho se ve středu zpozdilo patnáct z dvaceti šesti odletů letadel ČSA, některé až o dvacet minut.

Foto: Jiří Sklenář

Svatební obřad lze uspořádat i v zámeckém parku.

Článek

Dosud se zpožděním linek dařilo předcházet časnějším nástupem posádek do služby. Teď už k tomu piloti ochotni nejsou. Vedení ČSA totiž nechce přistoupit na jejich mzdové požadavky.

"Cílem protestní akce je zahájit standardní kolektivní vyjednávání o samostatné kolektivní smlouvě, jak je běžné u našich aliančních partnerů ve Sky Teamu," uvádí v tiskové zprávě České sdružení dopravních pilotů ČSA.

Piloti nevylučují stávku

Piloti jsou od letošního dubna bez platné kolektivní smlouvy. Jejich několikaměsíční vyjednávání s vedením zatím k dohodě nevedlo. Přitom pro prosazení svých požadavků už dříve nevyloučili ani stávku.

"Cestující Českých aerolinií se nemusí kvůli protestním akcím pilotů obávat výrazných zpoždění," ujistil na středeční tiskové konferenci ředitel vnějších vztahů ČSA Daniel Plovajko. Spory o kolektivní smlouvu podle něj nemají dopad na plynulost provozu Českých aerolinií, ani na kvalitu servisu a pohodlí cestujících.

Chtějí brát tolik, jako kolegové ve SkyTeamu

Pilotům ČSA se hrozbou stávky podařilo prosadit mzdové požadavky už v roce 2001. Tehdy se s nimi management dohodl, že měsíční průměrný plat pilotů se zvýší z 61 500 na více než sedmdesát tisíc korun. Po útoku teroristů na USA v září 2001 pak vedení ČSA přišlo s požadavkem platy dočasně zmrazit, piloti to však odmítli. Nyní požadují, aby se jejich mzdy ještě rychlejším tempem vyrovnávaly s platy jejich zahraničních kolegů v alianci SkyTeam, jíž jsou České aerolinie členem.

"Rostoucí požadavky našich letců jsou na úkor ostatních zaměstnanců. Mohly by ohrozit stabilitu a další rozvoj ČSA. Jejich pracovní podmínky jsou přitom již dnes srovnatelné s podmínkami ve SkyTeamu," je přesvědčen Plovajko.

Reklama

Související články

Piloti ČSA zahájili protestní akce

Již měsíc jsou zaměstnanci Českých aerolinií bez kolektivní smlouvy. Pilotům z Českého sdružení dopravních pilotů ČSA se tato situace pranic nelíbí....

Výběr článků

Načítám