Hlavní obsah

Pětina lidí nemá rezervu na výdaj 11 200 korun

Právo, jnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příjmy českých domácností loni rostly. Na každou osobu v nich připadl průměrný roční čistý příjem 195 100 Kč, což bylo oproti předešlému roku o 12 700 korun více. Příjmy vzrostly i po očištění o inflaci. Přesto si pětina lidí nemohla dovolit nenadálý výdaj ve výši 11 200 Kč.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Velký problém vyjít s penězi mělo v minulém roce 14 procent domácností. Týká se to zejména samoživitelek s dětmi a žen starších 65 let, které žijí samy,“ poukázal včera předseda Českého statistického úřadu (ČSÚ) Marek Rojíček.

Ze 13 položek zkoumaných statistiky si lidé a domácnosti nejčastěji nemohli dovolit vyměnit opotřebovaný nábytek za nový, zaplatit zmíněný neočekávaný výdaj a zaplatit týdenní dovolenou pro všechny členy domácnosti. Nový nábytek si nemohlo dovolit pořídit 30,2 procenta populace.

Stát chystá pomoc podnikům, které drtí koronavirus

Koronavirus

Při zjišťování míry tzv. materiální a sociální deprivace statistici loni poprvé upustili od vlastnictví televize, pračky nebo telefonu jako ukazatelů a všechna tato již běžná vybavení domácností nahradili novými položkami.

Materiální a sociální deprivace se nově týká osob, jejichž domácnosti si nemohou dovolit nejméně pět zjišťovaných položek, a postihuje tak podle ČSÚ 5,3 procenta populace. Při měření starou metodikou v předchozím roce to přitom bylo pouze 2,7 procenta.

Měsíční náklady na bydlení (nájemné, platby za energie, odpad, případně splátky hypotéky atd.) zůstávají prakticky nejvýznamnější položkou v rodinném rozpočtu.

Z hlediska životních podmínek domácností je důležitý podíl nákladů na bydlení oproti disponibilnímu příjmu. Vysokou zátěž náklady na bydlení má domácnost, pokud za ně vydá více než 40 procent svých příjmů.

Lidé chtějí místo stravenek raději peníze, ukazuje průzkum

Ekonomika

V domácnostech, které pociťují tuto zátěž nejvíce, žilo loni necelých sedm procent osob (715 tisíc). 57 procent z nich (410 tisíc) přitom bydlí v pronajatém bytě. Vlastnictví bytu či domu nezřídka ovlivňuje ekonomickou situaci domácnosti více než její příjmy.

Na co lidé a domácnosti nemají
Pořizovat nový nábytek za opotřebovaný30,2 %
Neočekávaný výdaj ve výši 11 200 Kč21,8 %
Týdenní dovolená19,7 %
Provoz automobilu5,5 %
Jíst maso, ryby, drůbež obden4,9 %
Pravidelná volnočasová aktivita4,5 %
Útrata pro sebe každý týden4,1 %
Schopnost uhradit náklady na bydlení3 %
Vytápěný byt2,8 %
Nové oblečení za obnošené2,6 %
Připojení k internetu1,6 %
Dva páry bot0,7 %
Scházení s přáteli, příbuznými 1x měsíčně1,4 %
Zdroj: ČSÚ

Reklama

Výběr článků

Načítám