Hlavní obsah

Lidé chtějí místo stravenek raději peníze, ukazuje průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až tři čtvrtiny zaměstnanců, kteří dostávají stravenky, by raději přešly na peněžní stravenkový paušál. Většina z nich by přitom své stravovací návyky nezměnila. Lidem na stravenkých nejčastěji vadí to, že není možné platit s nimi všude. Vyplývá to z průzkumu, který pro ministerstvo financí uskutečnila agentura Median. Zavedení paušálu navrhuje ministerstvo financí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Stravenky

Článek

"Dnešní režim zachováváme a nijak jej neomezujeme. Pouze ke stravenkám a firemním jídelnám přidáme třetí možnost, díky které mohou zaměstnanci dostat nezdaněný příspěvek na stravování rovnou v penězích. Kdo chce, pojede stále ve stejném režimu a nic se pro něho nezmění," uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Odboroví předáci lobbovali u Babiše proti stravenkovému paušálu

Domácí

Šest procent respondentů bylo podle průzkumu se stravenkami spokojeno natolik, že peněžní příspěvek odmítá. Zaměstnancům na stravenkách nejčastěji vadí, že s nimi nemohou zaplatit na všech místech. Vyjádřilo se tak sedm z deseti respondentů dostávajících stravenky.

Pokud tito lidé přejdou ze stravenek na peněžní paušál, až osm z deseti se bude stravovat jako dosud, vyplývá dál z průzkumu. Lidé přitom už dnes nevyužívají stravenky jen k placení v restauracích. Na 76 procent zaměstnanců za ně kupuje potraviny v obchodě, v restauracích s nimi platí 66 procent respondentů a 21 procent je dává svým rodinným příslušníkům. Samotné restaurace podle průzkumu nemají strach, že by k nim po zavedení stravenkového paušálu chodilo méně hostů.

Paušál místo stravenek srazí tržby restaurací a jídelen o desítky miliard, tvrdí studie

Ekonomika

Čtyři pětiny restaurací v průzkumu uvedly, že by přivítaly, kdyby stravenkami platilo méně lidí.

"Lidé, kteří preferují teplé jídlo s obsluhou, budou v případě poskytnutí finanční částky ke mzdě navštěvovat restaurace i nadále. Nebudou měnit svůj životní styl jen proto, že nemají stravenky," míní Schillerová.

Agentura Median průzkum o stravenkách dlala s 1212 respondentů.

Jedním z hlavních cílů zavedení stravenkového paušálu je umožnit čerpání příspěvku na stravování i dalším zaměstnancům, kteří nyní na tento benefit nedosáhnou. I pro tyto lidi je peněžní příspěvek osvobozený od daní nejpřitažlivější formu podpory stravování, preferuje jej 47 procent z nich. Klasické papírové stravenky upřednostnilo 17 procent dotázaných a stravenkové karty 18 procent.

Dopad na rozpočet

Návrh stravenkového paušálu je součástí připravovaného daňového balíčku na rok 2021. Návrh prošel vnitřním připomínkovým řízením a v nejbližší době jej čeká mezirezortní připomínkové řízení. Jeho účinnost je navržena od 1. ledna 2021. Podle některých expertů ale může jeho zavedení mít výrazně negativní vliv na státní rozpočet. Podle analýzy společnosti Grant Thornton by jej připravila o 21 miliard Kč ročně.

Anketa

Jak se nejčastěji stravujete v práci?
V závodní jídelně
25,2 %
V restauraci
25,8 %
Nosím si jídlo z domu
41,1 %
Něco si koupím v obchodě
7,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3194 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám