Hlavní obsah

Peskov reaguje na Síkelu: Bez Ruska bude Evropa bankrotovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kreml se ve středu nechal slyšet, že evropské země bez ruského zboží ztratí konkurenceschopnost. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov podle agentury TASS reagoval na zprávy o velkých nákupech ruského zkapalněného plynu a také na návrh Česka vyloučit ruskou ocel ze seznamu výrobků, na které se vztahují sankce.

Foto: Sputnik, Reuters

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov

Článek

„Hypoteticky se Evropa může obejít bez Ruska, ale tehdy bude muset stejné zboží, ať zdroje energie, anebo ještě něco jiného, kupovat jinde, ale za přemrštěné ceny. Pak se ukáže, že evropský průmysl, konkrétní výrobci, jsou před bankrotem, a bude to mít velice vážné následky,“ řekl Peskov.

„Proto se naše výrobky těší oblibě stejně jako dříve a nakupují je, a to i v evropských zemích,“ dodal mluvčí Vladimira Putina.

Anketa

Máte nějaké oblíbené ruské výrobky?
Ano
24,4 %
Ne
75,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18430 čtenářů.

Komentář Peskova je reakcí na slova českého ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely. Ten v pondělí vyjádřil naději, že Česko získá ze sankcí Evropské unie namířených na Rusko výjimku na dovoz ruské oceli. Ocel z Ruska dováží zejména ostravská hutní společnost Vítkovice Steel. Výjimku by chtěla prodloužit do roku 2028, neboť ta dosavadní vyprší příští rok. Kromě Česka o ní usilují také Belgie a Itálie.

Prodloužení výjimky se řeší v rámci jednání o dvanáctém balíčku sankcí proti Rusku, který nedávno představila Evropská komise.

Sankční balík musí ještě schválit členské státy EU, což může být komplikované kvůli výhradám ze strany Maďarska či Slovenska. Hovoří se nicméně o tom, že by měl být schválený do Vánoc.

Z oceli od ruské firmy NLMK se vyrábí tlusté plechy. Jestliže by výjimka přestala platit, může to způsobit krizi v českém stavebnictví či automobilovém průmyslu, řekla nedávno mluvčí Vítkovice Steel Jana Dronská.

Do Česka opět začal proudit ruský plyn

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám