Hlavní obsah

Penta se otevírá investorům. Loni jí stoupl zisk o 500 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Investiční skupina Penta plánuje nový způsob, jak získat peníze na budoucí rozvoj. Připravuje fond určený takzvaným kvalifikovaným investorům, tedy movitějším klientům standardně připraveným investovat alespoň milion korun.

Foto: Penta

Marek Dospiva podepisuje za Pentu dohodu o prodeji Florentina.

Článek

Fond by měl Pentě pomoci s mezinárodní expanzí. Podrobnosti o jeho struktuře Penta zveřejní ve druhé polovině roku.

O fondu mluvil už na podzim šéf Penty Marek Dospiva na konferenci serveru CzechCrunch. Zmínil, že skupina do něj umístí část svého portfolia. Do toho patří mimo jiné lékárny Dr. Max, sázková kancelář Fortuna nebo realitní projekty.

Penta zvažuje prodej Fortuny

Ekonomika

Penta může díky fondu získat peníze na projekty, které aktuálně nemůže platit z vlastních prostředků. Zároveň si tím vytvoří alternativu k bankovnímu financování.

„Vstoupili jsme do Itálie, kde je 20 tisíc lékáren, které mají lokální monopol. Jsou ale drahé, jedna stojí dva až tři miliony eur. Pokud bychom chtěli získat deset procent trhu, představuje to šest miliard eur. A ty nyní nemáme,“ uvedl na zmíněné konferenci Dospiva příklad toho, na co půjde využít peníze z chystaného fondu.

Zisk stoupl o půl miliardy

Pentě loni meziročně stoupl čistý zisk o 0,5 miliardy na 12,1 miliardy korun. Je to po roce 2021 nejlepší výsledek firmy od jejího založení v roce 1994. Aktiva firem v portfoliu skupiny stoupla o 17 miliard na téměř 360 miliard korun, oznámila v úterý firma.

Penta je středoevropská investiční skupina, která byla založena v roce 1994. Je aktivní zejména ve zdravotnictví, finančních službách, výrobě, maloobchodu, v realitním developmentu a médiích.

Mezi její nejznámější realitní projekty patří například aktuální moderní výstavba v okolí pražského Masarykova nádraží.

Projekt Zahy Hadid na Masaryčce budí emoce. Má o metr převýšit starou Prahu

Domácí

Reklama

Související témata:
Marek Dospiva

Výběr článků

Načítám