Hlavní obsah

Projekt Zahy Hadid na Masaryčce budí emoce. Má o metr převýšit starou Prahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Některé podmínky, které si vymínilo hlavní město, když před několika lety souhlasilo s velkým developerským projektem u pražského Masarykova nádraží, při ulici Na Florenci, zdá se, neplatí. Přes dohodu se má nyní stavba ještě navýšit, a to nad úroveň, která se v Pražské památkové rezervaci připouští.

Masaryčka 2Video: Lucie Fialová, Právo

 
Článek

Stavba je téměř hotová, veřejná prostranství se dokončují, ale dohodnutých devět nadzemních podlaží investorovi nestačí. Na střeše nejvyššího z  objektů by ještě rád ustoupené patro s kavárnou. Výška by překonala 40 metrů, limit v Pražské památkové rezervaci, v níž stavba stojí.

Mimořádné jednání radních

Odbor památkové péče magistrátu a stavební úřad Prahy 1 už souhlasily, vydané územní rozhodnutí mohou účastníci řízení zpochybnit jen do pátku. K navýšení budovy se tak ve čtvrtek na mimořádném jednání sejdou radní Prahy 1, na němž by měli projednat odvolání proti územnímu rozhodnutí.

Stavba původně navržená studiem Zahy Hadid se má navýšit o další patro, které bude sloužit jako vyhlídková kavárna. Celkem tak bude mít deset podlaží, to nejvyšší překoná výšku 41 metrů. Převýšení okolní zástavby, které je bez věží v památkové rezervaci rekordní, od počátku kritizoval Klub Za starou Prahu. Proti byl i Národní památkový ústav, poukazoval také na 200metrovou délku fasád dvou objektů.

Apple pod střechou Zahy Hadidové. V Praze vyrostla nová prémiová prodejna

Internet a PC

„Odbor památkové péče magistrátu posvětil investory oblíbenou salámovou metodu dodatečného navýšení již povolené stavby formou změny stavby před dokončením, a to znovu navzdory odbornému vyjádření památkového ústavu,“ řekl předseda klubu Richard Biegel.

Protože se nyní mění podmínky původního územního rozhodnutí, bylo třeba nové řízení. Celý projekt byl povolen na počátku pandemie covidu-19, jen pár dní po odvolání tehdejšího starosty Prahy 1 Pavla Čižinského (Praha sobě). Nový návrh podle něj neprojednala příslušná komise Prahy 1, exstarosta vyzval vedení Prahy 1 k odvolání proti rozhodnutí. „Pokud nebude věc přesvědčivě vysvětlena, navrhnu odvolání starostky a dalších radních,“ uvedl Čižinský.

Odvolat se může také Institut plánování a rozvoje. Jeho gremiální rada ještě v roce 2019 požadovala, aby celá novostavba měla nejvýš sedm nadzemních podlaží. Má jich devět.

Nebezpečný precedens

Také „dohoda o spolupráci při rozvoji území“ hlavního města s investorem z května 2020 říká, že se parametry projektu budou řídit tehdejším územním rozhodnutím, že tedy výška střechy 40 metrů nepřekoná. Pokud by se to stalo, šlo by podle ochránců památek o precedens pro další projekty, oslabení ochrany historického centra Prahy a dálkových pohledů na něj. Postupné navyšování přirovnali ke stavbám zikkuratů, stupňovitých věží.

O nápadu umístit na novostavbu ještě patro s kavárnou, se architekt někdejších dohod s investorem, primátorův náměstek Petr Hlaváček (za STAN) dozvěděl tento týden od Práva. Poukázal na to, že o věci rozhoduje Praha 1.

„Asi je rozdíl, jestli to není nějaká zbytnělá informace, že si tam chce někdo udělat bufet, anebo je to opravdu patro, to nevím,“ reagoval Hlaváček na dotaz Práva. Jedná se však o téměř čtyřmetrovou konstrukci nad střechou.

Dohodou s investorem se město podle Hlaváčka snažilo především upravit projekt pro druhou část pozemků u autobusového nádraží Florenc. Představitelé města opakovaně zdůrazňovali, že investor svůj projekt také snížil.

Masaryčka: Vybrat správnou zlatou byl oříšek

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám