Hlavní obsah

Penny Market si nedá říct, cizí potraviny stále nabízí jako „Českou kvalitu“

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Inspektoři Státní zemědělské potravinářské inspekce (SZPI) po opakovaných kontrolách zjistili, že řetězec Penny Market stále prezentuje cizí výrobky za tuzemské, a dokonce jim dává označení „Česká kvalita“. Informoval o tom ve středu mluvčí SZPI Michal Spáčil.

Článek

„Zboží označené v prodejnách etiketou s nápisem 'Česká kvalita' a vlajkou ČR má v některých případech původ mimo Českou republiku,“ uvedl Spáčil. Ve spotřebitelích je tak vyvolán mylný dojem, že si kupují potravinu vyrobenou v České republice.

Řetězec používá podle Spáčila ve své propagaci v souvislosti s nápisem „Česká kvalita“ i další obdobná spojení, jako je „nakupujte hezky česky“, „od českých farmářů“, „široká nabídka českých značek“, „regionální dodavatelé“ apod.

Původní zjištění se týkalo tří výrobků původem z Polska a Slovenska, které byly takto prezentovány. „Při následných kontrolách byly zjištěny i další klamavě nabízené potraviny,“ doplnil Spáčil.

Visačkou „Od českých pekařů“ byl označen selský chléb německého výrobce. U štítku „Od českých řezníků“ mohli zákazníci najít salám s pepřem, salám se sýrem a kořením a salám s paprikou a pepřem, všechny taktéž vyrobené v Německu.

Spotřebitele neklameme, brání se Penny

„Nařčení z klamání spotřebitelů jednoznačně odmítáme,“ uvedl marketingový ředitel Penny Market David Kolář s tím, že řetězec od počátku vnímá českou kvalitu i ve smyslu české receptury a know-how.

Typicky Sunar se sice podle Koláře vyrábí ve Velké Británii, ale podle české receptury a výhradně pro českého spotřebitele, a proto do kategorie česká kvalita jednoznačně patří. Totéž je případ Mochovské zeleniny. Přesto i tyto výrobky Penny Market dále neoznačuje.

„V některých příkladech však byly výrobky označeny nesprávně – například víno z Mikulova, za což se omlouváme, vzhledem k šíři sortimentu a počtu prodejen však nejde o záměrnou či úmyslnou chybu,“ dodal Kolář s tím, že posílením kontroly chce řetězec chybám maximálně předcházet.

Inspektoři rovněž v poslední době nalezli při kontrolách jednotlivých potravinových řetězců další nešvary, především záměrné prodlužování data spotřeby.

Jako "Česká kvalita" bylo označeno i následující zboží:
Název výrobkuNa obalu deklarovaná země původu, popřípadě vyrobeno v:
HERO Sunar originalVelká Británie
HERO Sunar complex 2Velká Británie
HERO Sunar complex 3Velká Británie
Fresci Paprika červená řezanáPolsko
Mochovská směsPolsko
Bohemia sticks s příchutí jemný kečupRakousko
MON CHÉRI FERRERONěmecko
Tanja citronekŘecko
Zdroj: SZPI

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám