Hlavní obsah

Peníze na novou platovou tabulku v rozpočtu stále chybí

Novinky, Hana Kadečková, Zdeňka Látková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Od ledna 2004 bude na 800 tisíc zaměstnanců státu odměňováno podle nové, 16třídní tabulky. Rozhodla tak ve středu vláda Vladimíra Špidly. Kde však vezme peníze na to, aby na nový systém odměňování někteří zaměstnanci nedoplatili, bude jednat až v září. Školské odbory proto zůstávají v pohotovosti a vyhlášenou stávku od 1. září zatím neruší.

Foto: Techmania Science Center

Noc vědců v Plzni navštívilo na 1200 návštěvníků.

Článek

"Debata je ukončená, tabulky a katalog prací jsou schválené. O finančních zdrojích rozhodneme až při schvalování státního rozpočtu," řekl Právu po jednání vlády předkladatel návrhu, ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

Na dotaz, zda zaměstnanci státu dostanou v příštím roce, tak jako letos 50 procent 13. a 14. platu nebo jen deset procent a zbytek se použije právě na financování nového systému, ministr odpověděl: "Peníze na 13. a 14. platy budeme muset hledat. Vzhledem k tomu, že 13. plat se vyplácí až v červnu, myslím, že je dostatek času na debatu."

Vondrová: Vláda se chová nezodpovědně

To se však hrubě nelíbí předsedkyni Odborového svazu státních orgánů a organizací Aleně Vondrové: "Financování 13. a 14. platů musí být zakomponováno už ve státním rozpočtu na příští rok. Jinak hrozí, že vláda zase oznámí, že peníze nejsou, a vyplatí nakonec jen deset procent slíbené částky.

Jenže na to by podstatná část zaměstnanců, včetně učitelů, doplatila. Jejich roční platy by se jim nejenže nezvýšily, ale dokonce výrazně snížily," tvrdí Vondrová. Podle ní se vláda chová nezodpovědně: "Odsouhlasila zavedení 16třídního systému, aniž by měla dostatečné finanční krytí."

Učitelé na stávce trvají

Verdikt vlády neuspokojil ani školské odbory. A tak stávka učitelů od 1. září stále hrozí. "Zatím nemáme pádný důvod stávku zastavovat. Zásadní rozhodnutí - totiž, že na novou tabulku bude dostatek peněz - vláda stále neudělala. Z tohoto pohledu se situace nepohla ani o krůček vpřed," řekl Právu ve středu Jiří Valenta, místopředseda školských odborů.

Odboráři požadovali na zavedení nového systému až 15 miliard korun, zatímco vláda hovoří o pěti miliardách. Pokud by skutečně chtěla - jak navrhl Škromach - vyplatit 13. a 14. platy, stejně jako letos, tedy v padesátiprocentní výši, musela by najít dodatečných šest miliard korun. To je jediná varianta, o které jsou odbory ochotny jednat.

"Dáváme vládě čas a únikovou cestu do 1. září. Pokud nám do té doby premiér nebo ministr financí dá garanci, že bude peněz dostatek, že se mzdy učitelů nezvýší o stokoruny, ale o tisícikoruny, teprve pak jsme ochotni stávku - i těsně před jejím vypuknutím - odvolat," dodal Valenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám