Hlavní obsah

Paroubek předpovídá ČR růst 7,5%, OECD je skeptičtější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ/PRAHA

Růst české ekonomiky by letos mohl dosáhnout 7 až 7,5 procenta. V úterý to uvedl premiér Jiří Paroubek. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) však předpovídá ČR na tento i příští rok mírné snížení hospodářského růstu, ale stále na vysoké úrovni. Odhaduje, že po loňských šesti procentech vzroste letos HDP o 5,75 a v příštím roce o 4,75 procenta.

Článek

Zároveň OECD počítá s vyšší inflací a růstem schodku veřejných financí. Tahounem růstu bude podle OECD nadále vývoz, který by se měl po loňských 11,2 procenta zvýšit letos o dalších 11,1 a v příštím roce o 9,8 procenta. Dále OECD předpovídá, že na inflaci bude útočit vysoká spotřeba lidí, ale také růst nepřímých daní a regulovaných cen.

Ministerstvo financí ve svém posledním odhadu z dubna předpokládá letošní růst HDP na 5,6 procenta [celá zpráva] a Mezinárodní měnový fond přišel s ještě nižším odhadem, počítá s růstem o 5,5 procenta.

Organizace doporučuje ČR co nejrychleji provést reformu penzijního a zdravotního systému kvůli uzdravení veřejných financí. To znamená, že ČR by neměla zadlužovat příští generace a nezvyšovat zadlužení země.

Důchodová reforma na přelomu roku

Na fóru se Paroubek také vyjádřil k důchodové reformě, ta by podle něj mohla být připravena na přelomu tohoto a příštího roku. Podmínkou je ovšem společenský konsenzus s ostatními stranami v Poslanecké sněmovně. "Bude to jeden z prvních činů po volbách, do kterého se pustím," uvedl premiér.

Loňské snížení schodku veřejných financí na 2,6 procenta HDP označuje OECD částečně za výsledek nenadálých příjmů, zvlášť z daní. Na letošní rok očekává zvýšení schodku na 3,3 procenta HDP, v příštím roce by to mělo být 3,5 procenta.

Premiér Paroubek dále podotkl, že vyšším růstem se sníží zaostávání za eurozónou, kde růst bude činit maximálně 2,5 procenta.

Reklama

Související články

ČNB zvýšila odhad růstu ekonomiky

Hrubý domácí produkt (HDP) vzroste podle České národní banky (ČNB) v roce 2006 o 5,4 až 6,9 %. Původně banka odhadovala nižší růst. V roce 2007 odhaduje...

Výběr článků

Načítám