Hlavní obsah

Paliva dál zlevňují, benzin se dostal pod 37 korun za litr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny benzinu a nafty i nadále klesají. Průměrná cena Naturalu 95 se dostala pod 37 korun na 36,96 koruny za litr. Nafta se prodává v průměru za 37,24 koruny za litr. Plyne to z dat společnosti CCS. Podle analytiků bude zlevňování pokračovat i v příštích dnech.

Článek

Benzin oproti minulému týdnu zlevnil o 52 haléřů, cena nafty se snížila o 39 haléřů, a je tak nejnižší od srpna.

Hlavním důvodem pokračujícího poklesu cen je podle analytika Purple Trading Petra Lajska další zlevňování ropy, které nezastavilo ani zasedání kartelu OPEC, který prodloužil současné těžební limity. Do rychlejšího poklesu cen u benzinu se podle něj promítá opětovně zavedený export benzinu z Ruska. „S přituhující zimou také roste využití nafty na topné účely,“ uvedl Lajsek.

Cena paliv by podle analytiků měla klesat i v následujících dnech. „V krátkodobém horizontu se očekává, že výkyvy cen pohonných hmot budou nadále minimální, s možnou změnou ceny o 20 až 40 haléřů,“ řekl šéf společnosti 4Trans Jaroslav Ton.

Připomněl, že pokles cen je příznivý pro finanční plánování logistických společností, zvláště v období před svátky, které je tradičně jedním z nejvytíženějších. Podle Lajska by měl příznivý vývoj cen pro motoristy pokračovat až do konce roku.

Benzin nejlevněji řidiči natankují v Jihočeském kraji, kde se litr prodává v průměru za 36,21 koruny. Nafta je nejlevnější v Královéhradeckém kraji s průměrnou cenou 36,59 koruny za litr. Nejdražší paliva jsou v Praze.

Pokles cen trvá od října, ve srovnání s loňským rokem je současná cena benzinu nižší o 1,5 koruny na litr, nafta meziročně zlevnila dokonce o 2,6 koruny za litr.

Foto: Novinky

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR k 6. prosinci 2023 (v Kč/l):

Skončila výjimka pro paliva z ruské ropy

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám