Hlavní obsah

Ruské akcie zažily volný pád

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruské akcie v reakci na oznámení prezidenta Vladimira Putina o částečné mobilizaci krátce po středečním zahájení obchodování klesly o deset procent. Rubl k dolaru je nejníže za dva měsíce. V Rusku jde o první mobilizaci od druhé světové války. Dotýká se hlavně ruských občanů v záloze a s vojenskou zkušeností; platit začala okamžitě.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Ruský index MOEX odepisoval ve středu ráno až deset procent, později ztrátu ale výrazně umazal a kolem 11:00 SELČ to už byla jen necelá 3,5 procenta.

Index RTS, ve kterém se ceny vyjadřují v dolarech, ve stejnou dobu ztrácel asi 2,9 procenta. Po začátku obchodování se propadl na nejnižší hodnotu od 27. dubna.

„Tvrdý zásah pro ruské akcie přišel hned z několika důvodů. Vyhlášení mobilizace v Rusku přišlo ve stejný den, kdy separatisté na Ukrajině ohlásili, že chtějí urychlit referendum o připojení k Rusku. Částečně se pod propad podepsaly také plány ruské vlády zvýšit daně na těžbu a vývoz komodit,“ uvedl analytik XTB Štěpán Hájek.

Z konkrétních akcií si po 11:00 SELČ připisoval pětiprocentní ztrátu plynárenský gigant Gazprom, největší ruská ropná společnost Rosněfť a exportér ropy Transněft byli v minusu 4,6 procenta. Na začátku obchodování ale tyto firmy ztrácely kolem 12 procent.

„Největší ruské společnosti, jako je Lukoil, Gazprom a Novatek, tedy stáhly celý ruský index výrazně níže. Ačkoliv je ruský akciový a devizový trh z velké části odstřižen od zahraničních investorů, napětí posledních dnů může držet pod tlakem především akcie. Vývoj ruského rublu bude z velké části záležet na pokračujících pokusech Evropy o odstřižení od ruských energií,“ dodal Hájek.

Americké akcie zažily nejprudší pokles za dva roky

Ekonomika

Ruský rubl se dopoledne propadl až na 62,79 za dolar, což byla nejslabší hodnota od 7. července. Ztráty se mu však podařilo smazat a později se obchodoval s mírným růstem na úrovni 60,50 rublu za dolar. Rubl zvrátil i počáteční ztráty k euru, k němuž přidával 1,2 procenta. K čínskému jüanu rubl vykazoval stejný růst.

Rubl je letos nejvýkonnější měnou na světě. Přispělo k tomu ale zejména mimořádné omezení pohybu kapitálu, které zavedla centrální banka ve snaze zastavit masivní výprodej ruských aktiv a zabránit odlivu deviz.

Agentura Bloomberg upozornila, že akcie na moskevské burze začaly výrazněji padat už v úterý, když se objevily první náznaky toho, že by Putin mohl konflikt na Ukrajině dál eskalovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám