Hlavní obsah

Označování potravin se v Evropské unii radikálně změní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za půl roku se v EU změní označování potravin. Údaje na obalech mají být čitelnější, přibude například informace o zemi původu u masa. Na tiskové konferenci to uvedla Potravinářská komora.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Nová pravidla stanoví minimální velikost písma na obalu, jeho výšku a šířku a světelný a barevný kontrast mezi tiskem a pozadím. Na obalech balených potravin bude povinně jejich název, seznam a množství složek, alergeny, čisté množství potraviny, datum minimální trvanlivosti nebo datum použitelnosti.

Dále budou muset být na potravinách podle nařízení uvedeny zvláštní podmínky pro jejich uchovávání či použití, název a adresa provozovatele potravinářského podniku, u masa země původu, v některých případech i návod k použití.

Alergeny v menu

U nápojů s obsahem alkoholu vyšším než 1,2 procenta musí být uveden skutečný obsah alkoholu v procentech vzhledem k objemu láhve. V případě nebalených potravin budou povinným údajem informace o alergenech.

Údaje o alergenech by měli mít k dispozici nově také hosté v restauracích.

"Na základě skutečnosti, že sedm z deseti alergických reakcí proběhne právě tehdy, když se lidé stravují mimo domov, mají nová pravidla zajistit, aby informace na nebalených potravinách byly vždy k dispozici. Restaurace a ostatní stravovací provozy musí zajistit informaci o obsahu alergenů v jakémkoli případě," uvedla právnička Potravinářské komory Markéta Chýlková.

Jak konkrétně mají být hostům restaurace sděleny údaje o alergenech, má stanovit zákon o potravinách.

Reklama

Související témata:

Související články

Chládek vyžene automaty ze škol

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) pokračuje v tažení za zdravý životní styl žáků základních škol. Dlouhodobě mu nejvíce vadí automaty na pochutiny, které...

Výběr článků

Načítám