Hlavní obsah

Kontroly potravin nepoleví, ujišťuje ANO. Trvá na přesunu pravomocí z hygieny na SZPI

Novinky, ČTK, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanecký klub hnutí ANO v úterý ujistil, že pozměňovací návrh novely zákona o potravinách nebude mít za následek oslabení potravinových kontrol. Za přesuny některých pravomocí z hygienické služby na zemědělskou a potravinářskou inspekci si stojí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek

Článek

„Díky této novele by český spotřebitel měl vědět od začátku příštího roku, od koho potraviny jsou, kdo je vyrobil, v jaké zemi vznikly a jaké hlavní složky obsahují. To by se mělo týkat všech druhů potravin, ať už balených, zabalených bez přítomnosti spotřebitele, nebo potravin nebalených,“ komentoval novelu předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Novela ale obsahuje také přesun některých pravomocí z hygienické služby na zemědělskou a potravinářskou inspekci, což zkritizoval hlavní hygienik Vladimír Valenta, jenž uvedl, že to povede k přímému ohrožení zdraví.

Inspekce bude dělat rozbory v restauracích

„V žádném případě nedochází k oslabení kontrol – naopak dojde k jejich zvýšení. Potravinářská inspekce bude rozebírat v restauračních zařízeních potraviny, takže i klienti, kteří doposud nevěděli, co jedí, budou mít možnost opravdu vědět, co přesně je jim podáváno,“ okomentovala pozměňovací návrh jeho autorka Margit Balaštíková.

„Hygieně nadále zůstanou její kompetence v oblasti kontroly hygieny práce, mikrobiologického šetření a ostatních věcí, které spadají pod orgány veřejného zdraví,“ dodala.

O novele zákona o potravinách jednal v úterý i zemědělský výbor Sněmovny. Do novely chce vložit ustanovení, podle kterého by hygienikům zůstala kontrola takzvaného uzavřeného stravování, tedy třeba školních a nemocničních jídelen. Prověrky ostatních restaurací by přešly pod zemědělskou a potravinářskou inspekci. Původní návrh předpokládal, že hygiena ztratí kontrolní pravomoci ve všech stravovacích zařízeních a získá je inspekce.

Ačkoli někteří poslanci mluvili o novém návrhu jako o kompromisu, Valenta jej zpochybňoval. "Důvod pro změnu po odborné stránce není," řekl při jednání výboru. O záležitosti budou ministerstva zdravotnictví a zemědělství ještě jednat. Je možné, že do středy příštího týdne, kdy se má novelou znovu zabývat sněmovní plénum, vznikne jiný pozměňovací návrh.

Předloha navrhovaná zemědělským výborem dále stanoví, že ve všech stravovacích zařízeních by mohla provádět prověrky také veterinární správa – konkrétně u zvěřiny. Na rozdíl od původního pozměňovacího návrhu ponechává hygienické službě rozhodovací gesci u potravin pro zvláštní výživu, tedy například potravin pro kojence a pro zvláštní lékařské účely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám