Hlavní obsah

Oživení ekonomiky USA nabírá rychlost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oživení ekonomiky Spojených států nabírá rychlost, protože Američané více utrácí a továrny zvyšují výrobu. Ekonomické podmínky se od konce října celkově zlepšily. Uvedla to ve své pravidelné zprávě nazvané Béžová kniha centrální banka USA (Fed).

Článek

Problémy stále vidí Fed v oblasti komerčních realit a stavebnictví. Tyto oblasti zůstávají slabé a v některých případech zaznamenaly i pokles. Slabý je nadále i trh práce, avšak situace se již stabilizovala a trh začíná vykazovat ojedinělé známky zlepšení.

Inflace podle Fedu zůstává pod kontrolou. Některé oblasti hlásí inflační tlaky kvůli cenám komodit, na druhé straně mzdy ani konečné ceny zboží by inflaci výrazněji zvyšovat neměly.

Zpráva je dalším důkazem toho, že americká ekonomika se dostala z nejhorší recese od 30. let minulého století. Analytici očekávají, že na nejbližším zasedání 15. a 16. prosince Fed ponechá úrokové sazby beze změny blízko nuly, napsaly agentury AP a Reuters.

Americká ekonomika ve třetím čtvrtletí potvrdila ústup z recese. Hrubý domácí produkt se zvýšil o 2,8 procenta, což byl nejrychlejší růst od třetího čtvrtletí 2007. Ve druhém čtvrtletí hrubý domácí produkt v celoročním přepočtu ještě klesal, a to ročním tempem 0,7 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám