Hlavní obsah

OSVČ daly loni na penzi víc, stále ale jen zlomek toho, co zaměstnanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) loni odvedly na sociálním pojištění, ze kterého se financují důchody, 34 miliard korun, tedy o 4,7 miliardy více než o rok dřív. Vyplývá to ze statistik České správy sociálního zabezpečení.

Článek

V porovnání je to ale stále zhruba jen dvacetina toho, co odvádějí zaměstnanci. Z příjmů zaměstnanců stát na sociálním pojištění vybral 603 miliardy, v roce 2021 to bylo 566 miliard Kč. Podíl OSVČ na celkových příjmech na sociálním pojištění tak mírně stoupl.

Zatímco počet zaměstnanců loni činil 4,65 milionu, OSVČ s povinností platit zálohy na důchodovém pojištění bylo 748 tisíc.

Zvažuje se zvýšení

Jak Právo psalo, vládní koalice zvažuje, že sociální odvody OSVČ zvýší, aby posílila příjmy důchodového systému a zároveň aby těmto lidem zaručila, že jednou nebudou mít extrémně nízké penze.

KOMENTÁŘ: Staronový nepřítel státu: OSVČ – Matěj Široký

Komentáře

Minimální záloha OSVČ na sociální pojištění je každoročně stanovena jako 29,2 % ze čtvrtiny průměrné mzdy. Minimální záloha na OSVČ vykonávající činnost jako hlavní je letos 2944 Kč, v případě vedlejší činnosti to je 1178 Kč.

Z hlediska celkových odvodů zaměstnanců jsou sazby u zaměstnavatele 24,8 % z vyměřovacího základu, u zaměstnance 6,5 % z vyměřovacího základu.

Podle jedné z variant by se odvody OSVČ v průběhu tří let mohly zvednout o 60 procent. Podle ekonomů je ale hlavní problém v tom, že OSVČ vykazují velmi nízké příjmy, tudíž mají nízký vyměřovací základ, ze kterého se odvody na sociální pojištění vypočítávají.

Zatímco za zaměstnance stát vybere na dani z příjmů zhruba 150 miliard korun ročně, v případě OSVČ jsou to jednotky miliard.

V rámci paušální daně, kterou nyní využívá zhruba sto tisíc OSVČ, odvádějí podnikatelé v jedné platbě daň z příjmů, zdravotní i sociální pojištění.

Například v nejnižším pásmu daně zaplatí podnikatel měsíčně sociální pojištění 3386 korun, zdravotní pojištění 2722 korun a samotnou daň 100 Kč.

Většině živnostníků se ale odvádění ani takto nízké daně nevyplatí, protože dosud neplatili daň z příjmů žádnou, hlavně díky daňovým slevám a různým odečitatelným položkám.

Mají si živnostníci výrazně připlatit na sociálním pojištění? Stanjura s Jurečkou pro, Bartoš proti

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám