Hlavní obsah

Ostravská firma, která pracuje pro ArcelorMittal, rozdala 70 výpovědí

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Sedm desítek zaměstnanců ostravské firmy Zámečnictví Holub, která pracuje jako externí dodavatel pro hutní gigant ArcelorMittal, dostalo v minulých dnech výpověď. Podle majitele firmy pro ně už ArcelorMittal nemá práci. Nikdo z nich nedostane odstupné, protože pracovali jako takzvaní agenturní zaměstnanci.

Článek

„Jde o sedmdesát lidí, kteří pracovali pro dva závody,“ řekl majitel firmy Petr Holub. Mezi propuštěnými jsou například jeřábníci, skladoví dělníci a další pracovníci.

„Vzhledem k tomu, že dochází k poklesu výroby, museli jsme ty lidi propustit. Podobný pokles výroby sice bývá koncem každého roku, ale nikdy to nebylo v takovém rozsahu,“ řekl Holub s tím, že propuštění se netýká pouze jeho, ale i dalších firem.

Mluvčí ArcelorMittalu Ostrava Věra Breiová potvrdila, že firma rozvázala spolupráci s větším množstvím agenturních zaměstnanců.

Záleží na situaci na trhu

„Jednalo se ale o menší počet, než uvádí majitel firmy. Ten počet se týkal všech zaměstnanců různých agentur," řekla Breiová. Společnost podle ní sleduje situaci na světovém trhu s ocelí a přizpůsobuje tomu výrobu. „Zakázky se mění z týdne na týden, někdy jsou vyšší a někdy nižší, a právě proto si stejně jako jiné firmy najímáme agenturní zaměstnance,“ doplnila mluvčí.

Holub ale trvá na počtu 70 lidí, kteří už výpovědi skutečně dostali. Vzhledem k tomu, že všichni pracovali v systému takzvaného dočasného přidělení práce, nedostanou ani odstupné. „Už když podepisují smlouvy, jsou srozuměni s tím, že k tomu může dojít,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám