Hlavní obsah

Ostrava po 18 letech zvedla poplatek za odpad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Od roku 2005 nezvýšilo město Ostrava poplatek za odvoz a zpracování komunálního odpadu. Od příštího roku se to ale změní, Ostravané budou místo dosavadních 498 korun platit za odpad 720 korun. Slevy na poplatku budou mít senioři a děti.

Foto: Pavel Karban, Novinky

Nová třídicí linka v Ostravě

Článek

Původně mělo zvýšení poplatku za odpad v Ostravě nastat už v letošním roce. Kvůli pandemii koronaviru, vysoké inflaci, zdražování energií, potravin a dalších životních potřeb se ale město nakonec rozhodlo, že výši platby nechá ještě v roce 2023 na nezměněné úrovni.

„Obecně závazná vyhláška o odpadech totiž byla schválena již před dvěma roky. Navýšení ale bude platit až od 1. ledna 2024, což znamená, že jdeme ze 498 korun na 720. Nicméně některé skupiny mají úlevy. Jedná se o děti do šesti let a seniory ve věku 65 let a výše. Tito budou dále platit 498 korun,“ vysvětlila náměstkyně ostravského primátora Lucie Baránková Vilamová (ANO).

Město doplácí 150 milionů za rok

Podle ní i přes toto zdražení patří Ostrava k městům s nižší cenou odpadového poplatku. Náměstkyně připomněla, že město na jednoho obyvatele doplácí ročně za odpad zhruba pětistovku. „Ta celková částka za rok, kterou město za své obyvatele na odpadu doplácí, je 150 milionů korun. Nelze proto vyloučit, že budeme muset tento poplatek navýšit i v následujících letech,“ podotkla náměstkyně s tím, že meziročně městu vzrostly náklady i kvůli zavedení nové třídicí linky.

Jde o automatickou třídicí linku na směsný komunální odpad, kterou letos jako první svého druhu v Česku uvedla do provozu ostravská odpadová společnost OZO Ostrava. V Ostravě se tak nyní třídí z popelnic i ty suroviny, které se dají recyklovat či použít jako palivo v teplárně. Dosud takový odpad končil na skládce.

Hlavním důvodem k pořízení linky za 280 milionů korun bylo odklonění využitelných odpadů od skládkování, čímž se Ostrava připravila na plánovaný zákaz skládkování směsného komunálního odpadu. Ten by měl začít platit v roce 2030.

V Náchodě se s tím nemazlili a poplatky za odpad hned zdvojnásobili. Devět stovek zaplatí i kojenec

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám