Hlavní obsah

ODS neuspěla, alkohol se bude kolkovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Senátoři ODS se marně snažili přesvědčit své kolegy, že vládní zákon o povinném kolkování lihu je nesmyslný a nezabrání daňovým únikům, jak tvrdí vláda. Většina senátorů zákon nakonec podpořila. Výrobci čistého lihu a alkoholu tak budou muset dávat na láhve speciální známku, která se při otevření poškodí.

Foto: Magistrát města Plzně

Po dobu výstavby budou zachovány směrem do centra stávající dva jízdní pruhy, pouze dojde k jejich zúžení.

Článek

Pokud zákon podepíše prezident, začne platit od poloviny příštího roku. Zákon v horní komoře podpořilo 27 z 51 přítomných senátorů.

ODS tvrdí, že norma jen zatíží podnikatele, kteří si budou muset pořizovat kolkovací stroje, a daňovým únikům stejně nezabrání. Páskami se budou muset značit láhve či plechovky s lihem o objemu větším než 0,2 litru a také láhve s tvrdým alkoholem. Pivo a víno se tak značení vyhnou.

Se zákonem nesouhlasí ani firmy, podle nichž nebude žádný problém vyrobit a používat falešné kolky.

Ministerstvo financí, které zákon vytvořilo počítá s tím, že ročně stát vyrobí asi 200 miliónů kolků. Každý bude mít číslo, které bude patři konkrétní osobě. Podle toho budou moci kontroloři dohledat, zda je kolek, a tudíž i alkohol legální.

Kolkování lihu je tak první součást balíčku zákonů, jež bojují proti šedé ekonomice. Na těch dalších, například zákonu o registračních pokladnách, se poslanci zatím nedokázali shodnout, a tak zatím leží ve Sněmovně. Třetí část, zákon o majetkových přiznáních, zatím není sepsán, neshodla se na něm ani koalice.

Reklama

Související témata:

Související články

Sněmovnou prošel zákon o kolkování lihu

Láhve obsahující líh budou muset mít na zátce speciální kolek, který se při otevření láhve zničí. Vyplývá to z vládního zákona o kolkování lihu, který v pátek...

Výběr článků

Načítám