Hlavní obsah

Odbory pošlou stížnost do Bruselu, zvažují i demonstraci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trnem v oku je odborům vládní novela zákoníku práce, která ve firmách zruší zaručené úrovně mezd. Odbory proto pošlou stížnost na Českou republiku k Evropské komisi v Bruselu. Chystají se i protestovat.

Foto: Milan Malíček, novinky.cz

Zasedání tripartity. Na snímku šéf odborářů Josef Středula a ministr práce Marian Jurečka

Článek

Zaručené mzdy stanovují nejnižší možné výdělky v jednotlivých profesích. V soukromých firmách mají být zrušeny od ledna, ve veřejném sektoru se má jejich počet omezit na polovinu.

„Z našeho pohledu jde o špatnou implementaci směrnice o minimálních mzdách. Jsme přesvědčeni, že je porušována, a to zrušením zaručených mezd v kombinaci s tím, že v jednom sektoru budou a ve druhém ne,“ řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Vláda bude s odbory jednat o zvýšení platů státních zaměstnanců

Ekonomika

Základ stížnosti je hotový a nyní ji dokončí právníci, podána by mohla být ke Komisi do čtrnácti dnů. Odboráři tak chtějí přijetí změn předejít, uvedl Středula.

Podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) změny směrnici neporušují. Odboráři ale mají samozřejmě právo vznášet námitky, podotkl už minulý týden.

Změna zkušební doby

Kvůli novele zákoníku práce chystají odbory i protestní akce. Mají proběhnout v době projednávání změn pracovního kodexu ve Sněmovně. Chtějí tak přesvědčit poslankyně a poslance, aby část ustanovení nepodpořili.

Vadí jim přitom nejenom současná novela, ale i ta chystaná, která má podle předběžných informací například prodloužit zkušební dobu.

„Protesty mohou být různé, od účasti na různých jednáních až po protestní mítink,“ řekl Novinkám místopředseda konfederace Jiří Vaňásek.

Jurečka: Chceme prodloužit zkušební lhůtu v práci

Ekonomika

Výběr článků

Načítám