Hlavní obsah

ODS chce jednu rovnou sociální dávku pro všechny

Novinky, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ODS přichází s návrhem na zrušení všech sociálních dávek a plošné vyplácení jedné - rovné - sociální dávky ve výši zhruba 4 tisíc korun měsíčně pro všechny občany bez ohledu na jejich sociální potřebnost.

Foto: Miroslav Pejčoch

Střelci v akci při loveckém kole.

Článek

Rovnou dávku ve výši 3,5 až 4 tisíce korun by každý měsíc od 18. roku svého života do smrti získal jak milionář, tak pomocný dělník. Návrh, který připravuje stínový ministr financí ODS a předseda jejího parlamentního klubu Vlastimil Tlustý, je, jak řekl v nedělním diskusním pořadu televize Nova Sedmička, součástí alternativní reformy veřejných financí, které chce největší opoziční strana postavit proti vládnímu návrhu.

ODS již zveřejnila svoji představu zavedení rovné daně ve výši 15 % z příjmů a 15% sazby u všech druhů zboží a služeb u daně z přidané hodnoty.

Sobotka: je to nereálné

Jeho partner v diskusi - ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD), označil nápad za nereálný. V praxi by to znamenalo, že by se například zrušily povinné sociální odvody na penzi, ale i celý systém vyplácení důchodů, podpory v nezaměstnanosti, prakticky všechny sociální dávky včetně nemocenské. Místo toho by se vyplácela rovná sociální dávka, a to každému občanovi od 18 let jeho věku až do konce života.

Automaticky vyplácená dávka by tvořila existenční základ na potřebu jeho životních úhrad v době, kdy není ekonomicky aktivní - například právě v době nezaměstnanosti nebo po odchodu do penze. Ten, kdo by si nenaspořil z této dávky potřebné prostředky, by ale již od státu nic dalšího nedostal.

Za rovnou dávku by se mohl občan pojistit u komerčních penzijních pojišťoven, uzavřít pojistku na život, nebo peníze investovat, či si jen tuto částku spořit. Ovšem v případě, že by například jeho penzijní pojišťovna, u které si peníze uložil, zkrachovala, nedostal by nic. Stejně tak by nic nezískal, kdyby rovnou dávku prostě utratil.

Dobrý populistický tah

"Tenhle systém výrazně motivuje k práci. Umožňuje, aby každý mohl odejít do penze, kdy chce, prostě jak si něco naspoří a usoudí, že mu to již stačí," řekl Tlustý.

"Je to především dobrý populistický tah, protože řada lidí by si řekla, že každý měsíc dobré čtyři tisíce, pak že se stát nakonec nějak o člověka postará," říká politoložka Martina Hronová. Navíc takový návrh je vynikající test, co lidé unesou, co je pobouří či naopak zaujme, nebo co, protože nepochopí podstatu, klidně přijmou.

Na Sobotkovu výtku, že na tento systém nejsou peníze, Tlustý v nedělní Sedmičce odpověděl, že by celková suma, která by se všem občanům rozdávala, představovala celkový objem dosud vyplácených sociálních dávek, včetně penzí, takže by to rozpočet vlastně nijak nepocítil. Sociální výdaje by ale tak přestaly růst, shodují se analytici.

"Asi bychom byli jediná země v Evropě, která by k něčemu takovému přistoupila," upozornil Sobotka. Rovnu daň, kterou rovněž chce ODS prosadit, v současné době zavede Slovensko, uvažuje o ní Polsko, Ukrajina a Maďarsko.

Dávky,které by pravděpodobně v dosavadní podobě zanikly:
důchody
nemocenká
podpora v nezaměstnanosti
přídavek na dítě
sociální příplatek
příspěvek na bydlení
příspěvek na dopravu
rodičovský příspěvek
zaopatřovací příspěvek
porodné
pohřebné

Anketa

Přivítali byste kontrolu občanů nad dávkami tak, jak ji navrhuje ODS?
ano
69,4 %
ne
30,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1609 čtenářů.

Výběr článků

Načítám