Hlavní obsah

Nové otázky v testech autoškol. Již od pondělí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uchazeči o řidičský průkaz se od 11. března setkají u testů v autoškole s další porcí 45 nových otázek i testovacích videí. Otázky jsou do značné míry zaměřené na letošní novinky, jako je řízení sedmnáctiletých pod dohledem mentora a nebezpečné situace.

Foto: Asociace autoškol ČR

Otázek v testech autoškol bude přibývat i dál

Článek

Nové otázky se vyplatí projít nejen začínajícím řidičům, ale například právě mentorům mladých řidičů, což budou typicky jejich rodiče či rodinní příslušníci.

„Zaměřili jsme se na oblast aktuálních legislativních změn a témata, ve kterých se chybuje,“ řekl Milan Janda z ministerstva dopravy.

Otázky vedle novinek platných od začátku tohoto roku řeší i například bezpečnou vzdálenost mezi vozidly, jízdu v jízdních pruzích a připojování se. Prověří i znalost sdělovačů (kontrolek) v autě, ptají se na pravidla pro elektrické koloběžky nebo i nákladní soupravy. Právě tyto dotazy by uchazeče o průkaz B na osobní automobil mohly trochu zaskočit.

Přibývá značek pro bezpečný odstup, pokuty ale nehrozí

Domácí

Pětatřicet nových otázek je statických, deset dynamických. Dynamické otázky s krátkými videosekvencemi vycházejí z projektu „Hazard Perception“, tedy vnímání rizik.

„Tyto otázky se věnují třeba rizikovému chování nebo průjezdům křižovatek. Funguje to velmi jednoduše. Nejprve je položena otázka, následuje video a poté mohou účastníci zkoušek zaškrtnout správnou odpověď z variant, které jim budou nabídnuty,“ uvedl místopředseda Asociace autoškol ČR Jiří Novotný.

Všechny nové otázky i řešení dopravních situací si můžete vyzkoušet na webu noveotazky.cz.

Celkově se studenti v autoškole nyní mohou setkat s více než tisícovkou otázek, postupně jich má být až 1500. Cílem je, aby se žáci odpovědi neučili nazpaměť, ale rozuměli pravidlům silničního provozu.

KVÍZ: Záludné otázky z autoškoly

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám