Hlavní obsah

Obří Airbus A380 vzlétl poprvé s cestujícími

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOULOUSE

Z letiště ve francouzském Toulouse v pondělí poprvé vzlétlo ke zkušebnímu letu s cestujícími na palubě největší linkové letadlo světa Airbus A380. Úkolem zkušebního letu, jehož se zúčastnilo 474 lidí, bylo ověřit komfort a ergonomii prostoru pro pasažéry, uvedla společnost.

Článek

Největší dopravní letoun světa A 380 byl navržen k přepravě 555 cestujících. Jeho kapacitu je ale možné rozšířit až na 800 pasažérů. Toho by mohly využít hlavně společnosti pro charterové lety.

Vedení společnosti Airbus doufá, že mu nové letadlo pomůže v konkurenčním boji s americkým rivalem Boeing. Airbus již dokonce získal na tento typ letounu mnoho objednávek. Firma však nestíhá původně domluvené termíny a neustále je odkládá.

:. Kliknutím lze obrázek zvětšit

Stroj vzlétl k testovacímu letu na trase Toulouse-Toulouse v 10:00 středoevropského času a bude ve vzduchu sedm hodin. Do 8. září budou provedeny ještě další tři ověřovací zkoušky v délce od sedmi do 14 hodin letu. Firma rovněž plánuje jeden let v noci.

Firma Airbus

Airbus vznikl postupnými fúzemi firem z Francie, Německa, Španělska a Británie. Základnu má ve francouzském městě Toulouse. V současnosti je největší leteckou společností světa, co do počtu zakázek je jejím největším konkurentem Boeing.

Nyní spadá částečně pod francouzsko-německo-holandskou zbrojní společnost EADS (Evropská společnost pro letectví a vesmír)  a částečně pod britský koncern BAE Systems.

Nejnovějším strojem společnosti je Airbus A380, který je zároveň i největším civilním letounem. Pojme až 550 cestujících a poprvé byl představen v roce 2005, kdy se konal první zkušební let. První komerční let se uskutečnil v říjnu 2007, kdy se stojem začaly létat aerolinky Singapore Airlines.

Obří letadlo stálo firmu mnoho sil. Výroba se komplikovala a firma musela odkládat slíbené dodávky, což znamená obrovské pokuty. Rezignovali dokonce oba šéfové Airbusu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Airbus nedodá včas první velkoletadla

Akcie společnosti EADS, která je mateřskou firmou konsorcia Airbus, včera oslabily o 34 procent na 16,75 eura za kus. Jsou tak nejníže za poslední dva roky....

Výběr článků

Načítám