Hlavní obsah

Obrana pomůže zbrojařům v jednání s bankami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České zbrojovky teď jedou kvůli válce na Ukrajině na plný plyn. Ještě v březnu si ale některé stěžovaly, že v bankách narážejí na problémy s platbami i se získáváním úvěrů, které by jim pomohly rozšiřovat výrobu. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v pondělí po jednání se zástupci bank, zbrojařů a ministerstva financí prohlásila, že v otázce financování tuzemského zbrojního průmyslu došlo k posunu.

Foto: X/Jana Černochová

Ministryně Jana Černochová se letos v únoru pochlubila tričkem s F-35

Článek

„Potřebovali jsme si vykomunikovat různé typy vojenského materiálu, který z logiky věci příslušní bankovní úředníci nemohou znát. Ani nemohli znát proces licenčního řízení, který probíhá pod kuratelou státu a je do toho zapojeno několik resortů,“ uvedla ministryně.

Její úřad teď určí osoby, jež budou bankéřům k dispozici pro doplňování informací týkajících se zakázek, garancí státu a jeho strategických potřeb.

„Pokud banky budou znát celé pozadí firem včetně garancí, které dávají subjekty vyjadřující se k licenčnímu řízení, mohlo by získání úvěru pro subjekt dopadnout dobře,“ řekla Černochová.

Prezident České bankovní asociace Jan Juchelka uvedl, že banky budou řešit každou zbrojní firmu individuálně, přičemž ministerstvo obrany jim bude pomáhat doplňovat potřebné informace. Od poslední schůzky v březnu podle Juchelky začala naplno pracovat expertní skupina, která řeší konkrétní příklady.

Podle Černochové je cílem zajistit obranyschopnost Česka a co nejvíc podpořit domácí průmysl. „Jako Česká republika se musíme snažit, abychom zaplnili naše sklady i sklady našich spojenců,“ dodala.

Zbrojaři stále narážejí v bankách na problémy

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám