Hlavní obsah

Zbrojaři stále narážejí v bankách na problémy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ochota tuzemských bank úvěrovat české zbrojařské firmy se letos mírně zvýšila. Jak ale zástupci zbrojařů sdělili Novinkám, stále v bankách narážejí na problémy s platbami i se získáváním úvěrů, které jim v době války na Ukrajině mohou pomoci rozšiřovat výrobu. Banky tvrdí, že zbrojařské firmy financují, jen je i kvůli svým vnitřním pravidlům důkladněji prověřují.

Foto: David W Cerny, Reuters

Zaměstnanci pracují v továrně České zbrojovky na ruční palné zbraně v Uherském Brodě. Ilustrační foto

Článek

„Pro nás je situace stále beze změny,“ sdělil Novinkám Daniel Selichar, ředitel firmy Laugo Arms Czechoslovakia, která u Brna vyrábí pistole pro speciální složky armád či sportovce. Už dříve Selichar upozorňoval na to, že výrobní kapacity firmy nestačí uspokojovat poptávku. Nejenže se ale těžko dostává k úvěrům, v minulosti pro ni bylo složité získat i běžný účet.

„V lednu před výstavou jsme chtěli k provoznímu účtu kreditní kartu, aby si naši reprezentační střelci mohli bez problémů půjčovat auta v místech propagace. Bohužel, i když máme na účtu obrat ve stovkách milionů, naše žádost byla zamítnuta,“ popsal jednu ze situací Selichar.

To, že čeští zbrojaři mají stále problém získat úvěr od soukromých bank, zpravidla těch zahraničních, kritizovala na konci února ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Černochová: Banky dál hází českým zbrojařům klacky pod nohy

Domácí

„Vnímáme, že zřejmě i pod tlakem našich politiků včetně paní ministryně se situace mírně zlepšuje. Dodnes však narážíme na potíže s platbami do zahraničí za vojenský materiál, kde zejména zahraniční centrály bank vyžadují detailní doložení účelu platby. Celý proces tak prodlužují a navíc máme pochybnosti, kde takové informace končí,“ řekl Novinkám Pavel Beran, ředitel speciálních projektů firmy STV Group, ze které na Ukrajinu míří tanky nebo munice.

Ministerstvo obrany ve středu informovalo, že zástupci bank a zbrojního průmyslu se minulý týden na schůzce s ministryní Černochovou domluvili na společné práci expertů a na dalším jednání, které se uskuteční v dubnu.

„Chtěla bych ocenit přístup České bankovní asociace a to, že jsou připraveni a ochotni jednat,“ komentovala schůzku Černochová. Upozornila ale, že domácí obranný průmysl má podle informací resortu obrany nadále komplikovaný přístup například k půjčkám, garancím nebo k pojištění.

Ministerstvo také oznámilo, že usiluje o to, aby přímo do zbrojní produkce mohla investovat Evropská investiční banka.

Zbrojaři Colt CZ koupili podíl v americké společnosti Vista Outdoor

Ekonomika

Vnitřní regule

Některé banky zbrojařský sektor z etických důvodů nefinancovaly už před válkou. Nyní ale slibují, že se kvůli válce chystají svůj přístup k obrannému průmyslu změnit.

„Přehodnocujeme náš postoj k obrannému průmyslu zaměřenému na armádní složky, policii a další obranné složky a předpokládáme naše širší zapojení v obranném průmyslu. V této chvíli již pracujeme na několika projektech v této oblasti,“ uvedla mluvčí ČSOB Michaela Průchová.

Banky také argumentují bankovním tajemstvím, kvůli kterému nemohou zveřejňovat jména svých klientů a detaily transakcí.

Komerční banka získala od některých klientů souhlas se zveřejněním. „Máme v korunách téměř jedenáctimiliardovou expozici vůči českému obrannému průmyslu,“ sdělila mluvčí Šárka Nevoralová.

„Po desetiletí jsme hlavní bankou například Aera Vodochody. Poskytujeme financování Czechoslovak Group včetně jejich mezinárodní expanze. Pomohli jsme Colt CZ Group s uvedením na burzu a jsme jednou z financujících bank při jejich mezinárodní expanzi,“ vyjmenovala spolupráci se zbrojaři.

Česká spořitelna podle mluvčího Filipa Hrubého dlouhodobě patří k hlavním financujícím bankám největších českých zbrojovek. „Neuplatňujeme žádná speciální omezení, která by nám bránila ve financování zbrojních dodávek směřujících na Ukrajinu. Vždy pochopitelně dobře prověřujeme, aby námi financovaný materiál neskončil v rukou ruské armády a podobných teroristických skupin,“ řekl Novinkám Hrubý.

Podle mluvčího UniCredit Bank Petra Plocka patří obranný sektor mezi citlivé sektory a přístup banky je založen na zásadách, které berou v úvahu mnoho proměnných. „Mezi nimi je i země určení a typ zboží, které má být vyvezeno. V této souvislosti nepodporujeme země, které jsou zapojeny do konfliktů nebo aktivit či projektů spojených s jadernými nebo kontroverzními zbraněmi,“ dodal.

Hamáček si našel práci. Bude kopat za české zbrojaře

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám