Hlavní obsah

Obilovin sklidí letos zemědělci podle odhadů o desetinu méně

• Aktualizováno
Novinky, bož

Sklizeň základních obilovin letos klesne o 10,1 procenta na 6,945 miliónu tun. Řepky bude 1,254 miliónu tun, tedy o 7,7 procenta méně než minulý rok. V úterý to uvedl Český statistický úřad (ČSÚ) na základě prvních letošních odhadů sklizně k 10. červnu.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Sklizeň základních obilovin letos klesne o 10,1 procenta na 6,945 miliónu tun.

Článek

Očekávaná sklizeň základních obilovin (bez kukuřice na zrno) 6 945 tisíc tun je v porovnání s loňskou úrodou o 785 tisíc tun nižší, tedy o 10,1 procenta. Na meziročním poklesu sklizně se podílí především snížení očekávaného výnosu o 10,1 procenta.

Nižší výnos se očekává u všech druhů obilovin kromě pšenice jarní a ovsa. Celková osevní plocha základních obilovin 1 262 tisíc hektarů zůstala téměř na stejné úrovni jako v předcházejícím roce.

Kvůli špatnému přezimování a častějším přesevům se snížila výměra ozimých obilovin (pšenice ozimé, ječmene ozimého a tritikale) a rozšířila se výměra jařin (pšenice jarní, ječmene jarního a ovsa).

Nejvíc se pěstuje pšenice

Nejčastěji pěstovanou plodinou na našich polích je pšenice ozimá, která zabírá třetinu z celkové osevní plochy (31,8 procenta). Odhadovaná sklizeň 4 612 tis. tun je o 703 tisíce tun nižší, tedy o 13,2 procenta, než v roce 2016. Na snížení produkce se podílí jak pokles očekávaného výnosu o 10,7 procenta, tak snížení osevní plochy o 2,9 procenta na 785 tisíc hektarů.

Výměra pšenice jarní se ve srovnání s loňským rokem rozšířila více než o polovinu na 47 tisíc hektarů a přiblížila se tak obvyklé úrovni. Díky tomuto významnému meziročnímu rozšíření osevní plochy a mírnému navýšení očekávaného výnosu na se odhaduje výrazný nárůst sklizně na 212 tisíc tun.

Reklama

Výběr článků

Načítám