Hlavní obsah

Respirátory by stát neměl nařizovat, míní Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Respirátory má podle Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) smysl spíše doporučovat, než nařizovat. Problematické by bylo, kdyby se povinnost nošení respirátorů vztahovala i na personál vykonávající těžkou fyzickou práci. Pro tyto pracovníky jsou respirátory téměř nemyslitelné. V pondělí to řekl prezident SOCR Tomáš Prouza.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Výroba respirátůrů FFP2

Článek

Zástupci vlády minulý týden uvedli, že zvažují po vzoru Německa a Rakouska zavést užívání respirátorů třídy FFP2 v obchodech nebo veřejné dopravě. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) je takové opatření namístě vzhledem k šíření nakažlivější mutace koronaviru.

Skupina vedená hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou tento týden vypracuje analýzu, zda je v Česku možné zavést povinnost respirátorů FFP2 na rizikových místech, a to s ohledem na kupní sílu občanů.

Každý, kdo jen trochu může, podle Prouzy respirátory používá už nyní. Jejich výraznější rozšíření by podle něj jistě podpořilo, kdyby stát pomohl udržet cenu respirátorů v rozumné míře snížením daně z přidané hodnoty (DPH). Ke snížení nebo zrušení DPH vyzvali vládu i výrobci respirátorů. Nyní se na ně vztahuje nejvyšší sazba 21 procent.

Za páskou v obchodech skončily někde i roušky. Opatření vyvolalo zmatek, míní Prouza

Koronavirus

„Klíčové bude, zdali stát dokáže zajistit dostatek respirátorů pro ty, kteří si je nemohou dovolit, protože i respirátory je potřeba dostatečně často měnit,” uvedl dále Prouza.

Na internetu je možné nyní respirátory FFP2 podle nákupního rádce Heureka.cz sehnat v ceně od jednotek po desítky korun za kus v závislosti na velikosti balení. Lékárnice a odborná konzultantka lékáren Benu Ivana Lánová už dříve řekla agentuře ČTK, že životnost jednorázové roušky je tři až čtyři hodiny, respirátor vydrží osm až maximálně 12 hodin.

Reklama

Související články

Dodržujme pravidla, apelují podnikatelé

Možné opětovné zpřísnění koronavirových opatření děsí podnikatele, kteří teprve minulý týden ve čtvrtek mohli znovu otevřít své provozovny. Svaz obchodu,...

Výběr článků

Načítám