Hlavní obsah

Obchod za stamiliardy. Intel kupuje výrobce systémů pro samořídící auta Mobileye

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítačový koncern Intel kupuje izraelskou společnost Mobileye. V pondělí o tom informovala agentura Reuters. Za společnost, která se zabývá systémy pro samořídící auta, vydá 14,7 miliard dolarů (zhruba 371 miliardy korun). Jde o největší zahraniční akvizici v dějinách Izraele.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Mobileye v roce 2016 vykázala čistý zisk 173,3 miliónů dolarů (zhruba 4,4 miliardy korun).

Článek

Izraelská společnost Mobileye vyrábí mimo jiné kamery a technologické systémy, které samoříditelným automobilům umožňují vyhnout se kolizím.

Firma pokrývá 70 procent trhu s technologiemi pro samoříditelné automobily. Spolupracuje například s automobilkou BMW, s Delphi Automotive i s Intelem.

Mobileye zaměstnává zhruba 600 lidí. V roce 2016 vykázala čistý zisk 173,3 miliónů dolarů (zhruba 4,4 miliardy korun).

O samořídící vozy se zajímá Uber, Apple i VW

Novou divizi Moia, která se zaměřuje na služby sdílení vozů, elektromobily a samořídící auta, nedávno založil i německý automobilový koncern Volkswagen. [celá zpráva]

Plány na vývoj samořízeného vozu nedávno potvrdil i americký technologický obr Apple. Tento typ vozů už testoval i provozovatel alternativní mobilní taxislužby Uber.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám