Hlavní obsah

Obce a kraje mají na účtech 267 miliard

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Obce a kraje měly ke konci loňského roku na účtech 266,9 miliardy korun, meziročně o 6,5 procenta více. Z toho obce měly na účtech 234,1 miliardy korun, což je meziročně o devět procent více. Kraje měly na účtech zbývajících 32,8 miliardy korun, což představuje meziroční pokles o osm procent. Ve středu o tom informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Článek

Obce loni hospodařily s přebytkem 19 miliard korun a hospodaření krajů vykázalo schodek pět miliard korun. Předloni obce hospodařily s přebytkem 25,5 miliardy korun a kraje s přebytkem 5,8 miliardy korun.

Celkově tak hospodaření územních rozpočtů včetně dobrovolných svazků obcí loni skončilo i přes dopady pandemie koronaviru s přebytkem 14 miliard korun, zatímco o rok dříve to bylo 31,4 miliardy korun.

Česko se topí v pandemii, Schillerová rozdala svým úředníkům 11,5 milionu na odměnách

Ekonomika

Ministerstvo odhaduje, že daňové příjmy obcí letos klesnou na 235 miliard korun z loňských 244 miliard korun. Daňové příjmy krajů by potom měly zůstat na 71 miliardách korun.

Investiční potenciál zůstal nevyužit, tvrdí Schillerová 

Schillerová uvedla, že obce loni získaly dodatečné peníze ze státního rozpočtu za 29,8 miliardy korun a kraje 21,6 miliardy korun. Jde například o podporu sociálních služeb, odměny záchranářům, opatření proti suchu nebo výdaje na školy.

„Chci poukázat na to, že investiční potenciál u mnoha obcí nebyl využit tak, jak mohl být využít. Proto je důležité letos investovat a pomoci ekonomice,” dodala ministryně.

Sdružení místních samospráv se proti této výtce ohradilo. Její kritiku považuje za absurdní, protože obce se stále potýkají s ekonomickými dopady epidemie a výpadek v pokladnách jim způsobí i daňové změny, uvedl předseda sdružení Stanislav Polčák.

Sekera v rozpočtu bude i příští rok přes 300 miliard, přiznala Schillerová

Ekonomika

Polčák řekl, že „obce jsou zodpovědnými hospodáři a je logické, že v této složité době usilují o vyrovnaný rozpočet, obzvlášť když přijdou o další peníze kvůli vládním krokům. Celý loňský rok navíc vláda udržovala obce v nejistotě kvůli původní neochotě nahradit alespoň částečně dopady kompenzačního bonusu či daňového balíčku”.

Schillerová však argumentuje kompenzacemi. „Propad ekonomiky byl loni mnohem větší, než byl propad daňových příjmů obcí. Rozpočtové určení daní je přitom nastaveno tak, že když klesají příjmy státu, tak klesají příjmy i obcí a krajů. U obcí se to ovšem nestalo díky kompenzacím. Obce se tak na krizi nemusely nijak zásadně podílet,” uvedla Schillerová.

Obce loni dostaly mimo jiné kvůli dopadům pandemie jednorázový příspěvek 13,4 miliardy korun. Šlo především o dopady vyplácení kompenzačního bonusu podnikatelům. Ten byl totiž ze zákona vyplácen jako vratka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti, což snižovalo objem rozdělovaných peněz z daní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám