Hlavní obsah

O trůn nejbohatšího muže planety se Bezos přetahuje s novým favoritem

Zakladatel Amazonu Jeff Bezos je nejbohatším člověkem planety. Tato věta platí už tak dlouho, že se to zdá skoro jako samozřejmost. A přece v pondělí Bezose v čele žebříčku boháčů na pár hodin vystřídal Francouz Bernard Arnault ze skupiny LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton). Jeho odhadované jmění 186,3 miliardy dolarů (3,86 bilionu Kč) bylo krátce o 300 milionů (6,22 miliardy Kč) vyšší než Bezosovo, uvedl americký Forbes.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nejbohatším mužem na světě se stal francouzský módní magnát ArnaultVideo: Reuters

 
Článek

Na třetím místě potom v pondělí zůstal zakladatel Tesly Elon Musk s odhadovaným jměním 147,3 miliardy dolarů (3 biliony korun).

Nejbohatší muž světa Bezos podpořil zvýšení daní pro firmy v USA

Ekonomika

Za velkým vzestupem Arnaulta stál růst akcií LVMH. Ten zvýšil tržní ohodnocení společnosti na 320 miliard dolarů (6,63 bilionu korun), čímž Arnaultovo jmění vzrostlo o 600 milionů dolarů (12,44 miliardy korun).

Arnaulta na první místo dostal ale i krátkodobý pokles akcií Amazonu. Bezos se však k úterý na první místo žebříčku světových boháčů zase vrátil. Aktuálně Forbes jeho jmění odhaduje na 188,2 miliardy dolarů (3,9 bilionu korun), druhý Arnault stále zůstává na dostřel se jměním 187,4 miliardy dolarů (3,88 bilionu korun).

S velkým odstupem následují Elon Musk (152,5 miliardy dolarů) a zakladatel Microsoftu Bill Gates (126 miliard dolarů).

Vynálezce a vizionář Elon Musk. Vypracoval se v hvězdu světa technologií

Věda a školy

Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH) sídlí v Paříži. Společnosti patří šest desítek značek luxusního zboží, například módní značka Louis Vuitton nebo výrobce koňaku Hennessy.

Musk potopil jediným tweetem kurz bitcoinu o 150 000 korun

Internet a PC

Žebříčky miliardářů představují spíše mentální cvičení. Například Bezos zhruba 95 procent jmění drží v akciích Amazonu. Ty jednak nelze tak jednoduše proměnit v peníze, jednak může jejich hodnota velmi rychle zkolabovat.

„To neznamená, že je Bezos skrytě nuzák. Je to extrémně finančně zajištěný muž. Nicméně disponibilní zůstatek na jeho účtu se bude pohybovat spíše v milionech než miliardách dolarů,” vysvětlil Matthew Ader v magazínu Exponents.

Jeff Bezos. Zakladatel Amazonu snící o vesmíru

Amerika

Už v únoru v důsledku prudkého růstu hodnoty akcií Tesly na chvíli v čele žebříčku stanul extravagantní partner kanadské zpěvačky Grimes Elon Musk, jehož jmění v jednu chvíli dosahovalo dokonce 210 miliard dolarů, tedy o 57,5 miliardy více než teď.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám