Hlavní obsah

O slovenské elektrárny má zájem ČEZ i Rusové

Novinky, Ivan VIlček, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenská vláda opětovně otevřela tendr na prodej podniku Slovenské elektrárne (SE) a zájem začínají projevovat ruské firmy. O vstupu do tendru předběžně uvažují společnosti Gazprom a RAO Unifield Energy System. Podle agentury Bloomberg obě firmy zatím zkoumají možnosti.

Článek

"Je možné, že dáme nabídku společně s jinými společnostmi. Střední Evropa je zajímavá především pro export elektřiny," prohlásil mluvčí RAO UES Andrej Jegorov. Ruská média se domnívají, že obě zmíněné firmy by se mohly zúčastnit tendru společným projektem.

Analytik Slovenské spořitelny Martin Barto upozorňuje, že obě firmy kontroluje ruská vláda a může se stát, že státní SE se dostanou do rukou jiné státní společnosti. "Asi by se výrazně nezměnil charakter řízení společnosti," domnívá se Barto. Slovenská vláda ještě oficiálně nezveřejnila účastníky tendru na prodej SE.

Mezi zájemci i ČEZ

Mezi zájemci by měly být německý E.O.N., italský Enel, Electricité de France, belgický Electrabel, britské firmy International Power, British Energy a český ČEZ. Další investoři se mohou přihlásit do 7. listopadu. Vláda pravděpodobně nabídne investorům většinový podíl v SE. Ministr hospodářství SR Pavol Rusko potvrdil, že parlament by měl v dohledné době novelizovat zákon o velké privatizaci, a tak umožnit prodej většího než 49procentního podílu ve strategických podnicích.

"Podle zájmu investorů je možné, že budeme privatizovat Slovenské elektrárny kompletně. Tedy jaderné i konvenční zdroje podniku," uvedl Rusko. Většina investorů má prý zájem pouze o nejadernou část podniku a podle dostupných informací pouze ČEZ projevil zájem o koupi konvenčních i jaderných aktivit elektráren.

"Rozhodneme se pro lepší nabídku," dodal Rusko. Slovenské elektrárne jsou poslední velkou společností, kterou zcela kontroluje stát. Podnik provozuje dvě jaderné (Jaslovské Bohunice a Mochovce), dvě tepelné a 34 vodních elektráren. SE kontroluje 85 procent výroby elektřiny na Slovensku.

Reklama

Výběr článků

Načítám