Hlavní obsah

NWR se dohodla s věřiteli na snížení zadlužení

Těžební společnost New World Resources (NWR), která je majitelem černouhelné firmy OKD, se s věřiteli dohodla na snížení zadlužení ze 775 miliónů (21,3 miliardy korun) na 450 miliónů eur (12,4 miliardy korun).

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Důl Paskov na Frýdecko-Místecku. Vláda se s NWR dohodla, že zde bude těžba pokračovat až do konce roku 2017.

Článek

Společnost zároveň oznámila, že získá od akcionářů a držitelů dluhopisů dodatečný kapitál v objemu 185 miliónů eur (5,1 miliardy korun).

Společnost NWR, která sídlí v Amsterdamu, patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, v níž má zhruba poloviční podíl jeden z nejbohatších Čechů miliardář Zdeněk Bakala. NWR je kotována na burze v Londýně, Praze a Varšavě.

Samotná BXR slíbila investovat do NWR 75 miliónů eur (2 miliardy korun). NWR předpokládá, že navrhovaná restrukturalizace bude dokončena do 30. září.

Společnost OKD, která čelí ekonomickým potížím, loni v září oznámila, že zavře Důl Paskov. Zástupci firmy tehdy sdělili, že ponese-li náklady útlumu jen OKD, zavře důl k 31. prosinci 2014. V Dole Paskov pracuje zhruba 2500 lidí.

Vláda koncem dubna schválila státní pomoc v souvislosti s útlumem těžby černého uhlí v Dole Paskov. Těžba by podle dohody státu s NWR měla pokračovat do konce roku 2017. Vláda zaplatí 600 miliónů korun na sociální programy horníků. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám