Hlavní obsah

NWR ohlásila desetimiliardovou ztrátu

– Praha

Těžební společnost New World Resources (NWR), která vlastní černouhelnou firmu OKD, měla v prvním pololetí čistou ztrátu 395,7 miliónu eur (zhruba 10,2 miliardy korun). Na hospodářském výsledku se výrazně promítlo přecenění těžebních aktiv společnosti, jejichž účetní hodnotu NWR kvůli nízké ceně uhlí snížila o 307 miliónů eur. Loni ve stejném období hospodařila se ziskem 35 miliónů eur.

Článek

„Od naší předchozí čtvrtletní zprávy začalo být zřejmé, že ceny uhlí se postupně posouvají k novému dlouhodobému normálu,“ uvedl v pololetní zprávě předseda představenstva NWR Gareth Penny.

Tržby společnosti v pololetí činily 493 miliónů eur a byly o 29 procent nižší než ve stejném období loňského roku. Provozní ztráta před zdaněním a odpisy (EBITDA) dosáhla 40 miliónů eur, loni NWR měla zisk EBITDA 158 miliónů eur.

NWR už v prvním čtvrtletí kvůli slabým hospodářským výsledkům oznámila, že se chystá prodat českou koksovnu OKK. Podle pololetní zprávy se o jejím prodeji stále jedná.

Nad dolem Paskov se vznáší otazník

NWR nyní také uvedla, že podle jejích zátěžových testů není udržitelné pokračování provozu dolu Paskov. „Vzhledem k tomu, že prodej Paskova se nyní zdá nepravděpodobný, hodnotíme nyní další možnosti, včetně možného dočasného nebo trvalého uzavření dolu. Žádné konečné rozhodnutí zatím nepadlo,“ uvedla NWR v pololetní zprávě.

Jednání o prodeji či konci fungování některých provozů NWR jsou součástí už dříve oznámené strategie, která má vést k ozdravění společnosti. NWR v pololetní zprávě uvedla, že za prvních šest měsíců roku přijala opatření k úspoře 60 miliónů eur. Jejich součástí bylo snížení nákladů na zaměstnance o osm miliónů eur. Ve druhém pololetí chce firma zaměstnanecké náklady snížit o dalších sedm miliónů eur a o podmínkách jedná s odbory.

NWR také uvedla, že snižuje počet administrativních zaměstnanců ve vedení OKD. Potvrdila dřívější oznámení, že by podnik mělo opustit 250 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám