Hlavní obsah

Stát trvá na novém mostu na Výtoni, starý chce přesunout do Modřan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stát a Správa železnic (SŽ) budou pokračovat v přípravě nové vrchní konstrukce železničního mostu na Výtoni. Zároveň budou ve spolupráci s Prahou hledat místo, kde by mohla původní konstrukce dále sloužit jako most. Novinářům to v úterý řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Foto: Správa železnic

Návrh nového mostu ve finální bronzové barvě.

Článek

Uvedl, že stát projekt nového mostu, který vzešel z architektonické soutěže, podrobí mezinárodně uznávanému posouzení vlivu na kulturní dědictví. V plánu jsou i jednání s mezinárodní organizací UNESCO.

Výsledky soutěže SŽ představila koncem loňského roku, následně se proti plánu památkově chráněnou konstrukci nahradit vzedmula vlna kritiky.

„Budeme pokračovat v intencích té architektonické soutěže s tím, že si plně uvědomujeme památkovou hodnotu toho současného mostu a v žádném případě nedojde k odstranění té příhradové nýtované konstrukce,“ řekl Kupka.

Dodal, že cílem je, aby chráněná konstrukce dále v jiné lokalitě sloužila jako most pro pěší a cyklisty.

Praha zkoumá dvě lokality v Modřanech, kam by mohl být památkově chráněný, ovšem rozpadající se most přemístěn. Jde o místa nad a pod plavební komorou v místě, kde jsou nyní přívozy.

Most pod Vyšehradem má mít bronzovou barvu. Správa železnic představila upravený návrh

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám