Hlavní obsah

Nový poplatek za plyn čeká v Německu změna, vyloučeno není zrušení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový poplatek za obstarání plynu, který v Německu od října zdraží odběratelům tuto energetickou surovinu, skončí možná dříve, než ho lidé začnou vůbec platit. Proti poplatku se vyslovuje nejen opozice, ale také představitelé vládní koalice sociálních demokratů (SPD) kancléře Olafa Scholze, Zelených a liberálních svobodných demokratů (FDP).

Foto: Nigel Roddis, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Poplatek, který je prozatím zaveden do dubna 2024 a který by se mohl na zálohách projevit od konce října, má uchránit klíčové dodavatele plynu před insolvencí.

Dodavatelé totiž musejí nakupovat dražší plyn z jiných zdrojů, aby nahradili nedostatečné a nejisté zásobování z Ruska.

Odběratelům v Německu kvůli tomu od října zdraží zemní plyn zhruba o 2,4 centu za kilowatthodinu, což může u domácností činit ročně i stovky eur (tisíce Kč).

Ministr hospodářství Robert Habeck sice už v létě slíbil poplatek přezkoumat, aby z něj nemohly těžit firmy, které vydělávají, zároveň ho ale označil za nezbytný. Tlak, a to i z vládních stran, proti poplatku v posledních týdnech ale značně zesílil.

Generální tajemník Scholzových sociálních demokratů Kevin Kühnert v pondělí prohlásil, že by vláda neměla nikoho zatěžovat platbou poplatku, a to ani po přechodnou dobu. Německo je podle něj natolik hospodářsky silnou zemí, že dokáže v rozpočtu najít potřebné peníze.

Zrušení poplatku požaduje také spolupředseda Zelených Omid Nouripour, který se domnívá, že poplatek sice od října vstoupí v platnost, ale nebude mít dlouhého trvání.

Německo chce po lidech zvláštní poplatek za odběr plynu

Ekonomika

V pondělí v rozhovoru s televizemi RTL a n-tv prohlásil, že ministr hospodářství a bývalý šéf Zelených Robert Habeck na co nejrychlejším odstranění poplatku pracuje. Podle Nouripoura je žádoucí i stanovení maximálních cen plynu.

Rozhodující slovo bude mít vedle Habecka také liberální ministr financí Christian Lindner, který zrušení poplatku neodmítá. Kladně se staví i k možné regulaci cen plynu, zároveň ale trvá na dluhové brzdě, která brání rychlému zadlužování země.

„Dluhy, které dnes uděláme, budou muset být jednou zaplaceny,“ řekl. Zároveň ale v nedělním pořadu televize ARD naznačil, že už finanční plán na regulaci cen plynu má, nejdříve ho chce ale projednat s koaličními partnery.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám