Hlavní obsah

Německo chce po lidech zvláštní poplatek za odběr plynu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V některých případech až o 480 eur (11 780 Kč) ročně si budou muset za plyn připlatit domácnosti v Německu. Stanovuje to nový speciální poplatek za obstarání plynu, který má uchránit dodavatele před insolvencí. Výše poplatku je zhruba 2,4 centu (59 haléřů) za kilowatthodinu (KWh). Domácnosti ho musí hradit od října a v platnosti bude až do dubna 2024.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Německý ministr hospodářství Robert Habeck.

Článek

Rozpočet na tento výdaj prý nemá prostředky, a hradit ho proto budou muset lidé.

Německá vláda zavedla poplatek ve snaze pomoci nejen největšímu dovozci ruského zemního plynu v zemi Uniperu, ale také dalším dovozcům, kteří se vyrovnávají s prudce rostoucími cenami této komodity a hrozí jim krach.

S vyššími cenami za odběr energií se ale musí vyrovnávat také domácnosti, jejichž peněženky nyní budou zatíženy ještě více. Například pro čtyřčlennou rodinu s roční spotřebou 20 MWh bude poplatek činit zhruba 480 eur, informovala agentura Reuters s odkazem na výpočet platformy pro srovnání cen Verivox.

Německý ministr hospodářství Robert Habeck ale zavedení poplatku hájí. „Alternativou by byl kolaps německého energetického trhu a s ním i velké části evropského energetického trhu,“ řekl v pondělí s tím, že „někdy se musí užívat hořké léky“, aby se dosáhlo cílené úlevy. Onou úlevou měl na mysli opuštění energetického modelu, který je závislý na Rusku.

Poplatek má dodavatelům kompenzovat nákupy dražšího plynu z jiných zdrojů než z Ruska.

Německá vláda se dohodla na záchraně dovozce ruského plynu Uniper

Ekonomika

Habeck dále uvedl, že německý rozpočet nemá prostředky na to, aby krytí poplatku převzal místo odběratelů. Na dotaz, zda neexistovala jiná možnost, poznamenal, že se Německo mohlo vydat cestou, kdy by se poplatek týkal jen vybraných zákazníků.

"Pak by polovina Německa platila dvakrát tolik, možná více, druhá polovina vůbec. To by bylo ze sociálně-politického a demokratického hlediska ještě obtížnější," řekl ministr v pořadu veřejnoprávní televize ZDF. Vláda se ale rozhodla pro plošný poplatek. "Byl to těžký, ale nezbytný krok," dodal.

Výše poplatku se může změnit

Německé ministerstvo financí uvedlo, že výše poplatku může být upravena každé tři měsíce. Pokud by Rusko plně obnovilo dodávky plynu, které jsou nyní v souvislosti s válkou na Ukrajině a vzájemným sporům s Moskvou utlumené, může být poplatek snížen na nulu.

Gazprom zvýšil dodávky plynu do Maďarska

Ekonomika

Předseda německé Křesťanskodemokratické unie (CDU) Friedrich Merz, který je šéfem německé opozice, vládu za poplatek kritizoval. Poznamenal, že v brzké době musí být o poplatku informováno na 20 milionů odběratelů plynu, přitom ale stále není jasné, zda se na něj bude vztahovat daň z přidané hodnoty (DPH).

Spolková vláda už požádala Evropskou unii, aby se poplatku daň netýkala, v opačném případě by ji museli zaplatit spotřebitelé. Ministerstvo financí uvedlo, že Unie zatím neodpověděla.

Reklama

Výběr článků

Načítám