Hlavní obsah

Lázně mají potíže se státními poukazy

Právo, tov, jr, vor, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do lázní mohou už od 10. května jezdit i samoplátci nejen po prodělaném covidu. Zájem roste, klienti by rádi uplatnili slevové poukazy v hodnotě 4000 Kč, které jim od loňska nabízí stát. K tomu dostane tzv. vouchery v hodnotě 8000 Kč asi 120 tisíc zdravotníků z nemocnic jako odměnu za těžký rok covidu.

Foto: Profimedia.cz

Lázně Luhačovice

Článek

Není ale jisté, zda je uplatní. Pokud nyní zájemci volají s objednávkou lázeňského pobytu, mnohdy se dočkají nepříjemného překvapení. Problém je, že hlavně velké a střední lázně přestávají slevové vouchery přijímat v obavě, že jim je stát neproplatí.

Lidé nám volají, ptají se, ale musíme je odmítat kvůli naplnění rámce veřejné podpory.
výkonný ředitel Lázní Luhačovice Jiří Dědek

Narážejí totiž na limity státní podpory, které kvůli covidu-19 čerpaly i z dalších programů. Podle evropských pravidel nesmí státní podpora pro jednu firmu během tří let přesáhnout 1,8 milionu eur (46 mil. Kč).

Například v největších moravských lázních v Luhačovicích na Zlínsku už vouchery na pobyty nepřijímají, a to ani od běžných zájemců, ani od zdravotníků. „Lidé nám volají, ptají se, ale musíme je odmítat kvůli naplnění rámce veřejné podpory. Nikdo by nám tyto vouchery neproplatil,“ sdělil výkonný ředitel Lázní Luhačovice Jiří Dědek.

Menší sanatoria se rychle zaplní

Objednávky zájemců o pobyt s voucherem aktuálně odmítají i třeba Františkovy Lázně, respektive je přijímají jen na pobyty delší než 14 dnů.

„Nyní jsme si požádali o alokaci pěti milionů korun na vouchery, které se mohou teoreticky vztahovat na ty čtyřtisícové i osmitisícové. Také se snažíme, aby ty osmitisícové vouchery pro zdravotníky byly vyjmuty z dočasného rámce podpory,“ uvedl Karel Kalivoda, generální ředitel společnosti Ensana, provozující v Mariánských Lázních lázeňskou hotelovou síť.

Foto: Novinky

Františkovy Lázně

Vouchery zatím berou, ale to nemusí být na dlouho. „Ono se zdá, že pět milionů je velká částka, ale při velké firmě je to za chviličku vyčerpáno,“ poznamenal Kalivoda.

Poukazy přijímají například menší lázně v Darkově či Sanatorium Klimkovice. Zdravotníky s osmitisícovými vouchery zatím ještě nepřijímají. „Protože tento program sice ministerstvo avizovalo, avšak zatím ho reálně nevyhlásilo,“ upozornila mluvčí Ivana Gračková. „Uvědomujeme si ale, že zátěž na zdravotníky v první linii byla obrovská, proto už pro ně připravujeme speciální, zdravotně-relaxační pobyty s důrazem na fyzickou, ale i duševní rehabilitaci,“ dodala.

V Klimkovicích se sice ne­obávají, že narazí na limity veřejné podpory, ovšem zřejmě narazí na limity vlastní kapacity. Situace je taková, že u menších lázní je sice šance voucher uplatnit, jenže v létě nemusí sehnat termín. Ve větších lázních místo dostanou, ale za plnou cenu.

Zdravotníci mají ještě šanci, že se najde alternativní řešení. „Ve spolupráci s ministerstvy zdravotnictví a financí řešíme to, jakým způsobem nastavit lázeňské poukazy tak, aby měli zdravotníci co nejširší výběr, jak si svou odměnu za těžkou práci vyčerpat,“ řekla Právu ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Konec platnosti voucherů? O peníze za dovolenou lidé nepřijdou, ubezpečují cestovky

Cestování

Variant je podle ní více. Vedle poukazu s osmitisícovou odměnou se uvažuje o poskytnutí benefitu přes nemocnice nebo o spolupráci se zdravotními pojišťovnami, nebo o kombinaci více variant. „Příští týden budeme mít na stole konkrétní nejlepší variantu,“ ujistila Dostálová.

Vouchery do lázní stát vydává od července, stále jsou ke stažení na www.kudyznudy.cz. Sleva je 4000 Kč na osobu, za podmínky pobytu na šest nocí a podstoupení pěti procedur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám