Hlavní obsah

Nové podpory se rozběhly, aktivní podnikatelé na ně ale nedosáhnou

Právo, svj

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) začalo v pondělí přijímat žádosti o dotace v rámci nového plošného kompenzačního programu Covid Nepokryté náklady. Během několika hodin evidovalo stovky žádostí. Podnikatelé je mohou podávat přes systém AIS do 19. července.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Program je alternativou Covidu 2021, v němž příjem žádostí začal před týdnem. Nastavení obou programů vyvolává kritiku, aktivní podnikatelé na podporu mnohdy nedosáhnou.

„V programu Covid Nepokryté náklady mají podnikatelé nárok na náhradu 60 procent z neuhrazených nákladů za první čtvrtletí tohoto roku. U obou programů je podmínkou pokles tržeb o alespoň 50 procent vůči loňskému nebo předloňskému roku, podle toho, co bude pro firmy výhodnější,“ uvedl v pondělí ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Na výběr dvě srovnávací období

Na Covid Nepokryté náklady vláda vyčlenila šest miliard korun. Jako srovnávací období si žadatelé mohou zvolit buď období od 1. ledna do 31. března 2019, nebo od 1. ledna do 31. března 2020.

Nová pravidla podpory tlačí firmy ke zdi

Ekonomika

Podnikatelé, kteří zahájili činnost až po 1. lednu 2020, si jako srovnávací období mohou zvolit kterékoliv tři po sobě jdoucí měsíce v loňském roce.

Kdo se snažil, je potrestán

Profesní organizace i někteří ekonomové ale nové programy kritizují. Znevýhodňují totiž ty podnikatele, kteří se snažili činnost zachránit, např. otevřeli e-shop či prodávají přes výdejní okna. Snížili tím propad a podmínku pro státní pomoc nesplňují.

„Na nové programy nedosáhnou, navíc trestají jejich akceschopnost a flexibilitu,“ poukázal ekonom Lukáš Kovanda.

Státu jsme odvedli dvě miliardy, ale už nám nepomůže, říká Hrbek z Alpine Pro

Ekonomika

V programu Covid Nepokryté náklady MPO k pondělku evidovalo 413 žádostí o podporu za 584 milionů korun. V Covid 2021 si mohou podnikatelé v souvislosti s pandemií nárokovat 500 Kč na zaměstnance a den. Do pondělního poledne v něm MPO registrovalo 6889 žádostí za 1,85 miliardy Kč. Podporu z těchto dvou programů nelze kombinovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám