Hlavní obsah

Nové kolky a kamery nezabránily prodeji závadného alkoholu, tvrdí NKÚ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zavedení nových kolků a kamer po metanolové aféře nenaplnilo očekávání a příliš nezlepšilo dohled nad produkcí lihu. Zmíněná opatření podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) nedokážou zabránit prodeji závadného či nezdaněného alkoholu. Vyplývá to z výsledků prověrky celních úřadů, o které NKÚ informoval v pondělí.

Foto: Profimedia.cz

Kontrola alkoholu ve večerce

Článek

Při metanolové aféře, která začala v září 2012, zemřely v Česku po vypití nelegálně vyrobeného alkoholu desítky lidí. Stát následně zavedl například kolky (kontrolní pásky) s novými ochrannými prvky na lahve s alkoholem nebo povinnost umístit kamery do míst, kde se lahve s lihovinami označují.

Milióny pásek se ztratily

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle mluvčí NKÚ Olgy Málkové jsou ale dohled nad páskami i možnosti využití kamer nedostatečné.

První kolky byly zavedeny v roce 2005. Od té doby do letošního března nebylo podle celníků z několika objednávek pásek o celkovém objemu 16,5 miliónu kusů využito či vráceno 3,9 miliónu kusů, které byly nahlášeny firmami jako zničené nebo ztracené.

"Tyto kolky jsou podle kontrolorů rizikové, protože mohou být zneužity k prodeji lihovin vyrobených z nezdaněného lihu," upozornila Málková. Situaci měl po metanolové aféře zlepšit v roce 2013 nový typ pásek.

"Právní předpisy ale subjektům neukládají povinnost vést evidenci kolků podle individuálního kódu. Jejich registr tak postrádá smysl," uvedla mluvčí NKÚ.

Ani plošné zavedení bezpečnostních kamer, které mají sledovat označování lahví, podle NKÚ nepřineslo zlepšení dohledu nad alkoholem. "V zákonné lhůtě tří měsíců zvládlo tuto povinnost naplnit jen pět procent osob povinných značit líh. Navíc nejméně u šesti celních úřadů kontrolovaných NKÚ se ukázalo, že záznamy jsou kvůli nedostatečné kvalitě jen obtížně využitelné," uvedla Málková.

Celní úřady podle ní také nemohou plně využívat data z informačních systémů, kterými disponují, protože systémy nejsou vzájemně plně propojeny.

Celníků je málo

Nedostatečná je podle NKÚ rovněž kontrola denaturace, tedy znehodnocení lihu určeného pro technické účely, aby se nedal použít k výrobě nápojů. Denaturovaný líh je osvobozen od spotřební daně.

Omezené jsou prý i možnosti celníků kontrolovat dopravu lihu. Lihovarníkům podle NKÚ například umožňuje lhůta pěti dní pro oznámení o doručení lihu zpracovat dodávku, než ji stihnou celní úřady prověřit. Kontroloři také uvedli, že celní správě sice v průběhu let přibyly úkoly, ale počet zaměstnanců mezi lety 2007 a 2014 klesl o pětinu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám