Hlavní obsah

Nová pravidla pro práce na dohodu vláda odloží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) navrhne odložit nově zavedenou povinnost platit odvody na pojistném z dohod o provedení práce z původní poloviny letošního roku na leden 2025. Termín, odkdy budou muset zaměstnavatelé tyto dohody registrovat, chce nechat na letošním červenci.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

Novinku přináší loni schválený vládní konsolidační balíček. Spolu s odkladem účinnosti odvodů chce ministr systém výběru pojistného i způsobu přihlášení se k odvodu zjednodušit a učinit bezpečnější pro samotné zaměstnance, kteří pracují na dohodu.

„Je na tom shoda na koaliční úrovni, dohodli se na tom ministři,“ řekl Novinkám a Právu mluvčí ministerstva práce Jakub Augusta.

Zvýhodněné úvěry na Oprav dům po babičce odstartují začátkem března

Ekonomika

Evidenci lidí pracujících na dohodu má vést Česká správa sociálního zabezpečení. „Od prvního ledna 2025 by byla povinnost platit odvody, pokud překročí limit 25 procent průměrné měsíční mzdy na tu dohodu,“ popsal změnu ministr Jurečka.

Jeden pozměňovací návrh v tomto směru ve Sněmovně už předložil. Počítal s odkladem na letošní říjen nebo na leden příštího roku. Jurečka ale řekl, že zavedení odvodů na poslední letošní čtvrtletí by bylo zbytečnou komplikací pro podnikatele například z hlediska účetnictví. Proto tento návrh stáhne a předloží návrh definitivní se zavedením odvodů od příštího roku.

Podle konsolidačního balíčku bude nově od odvodů osvobozena práce na dohodu jen v případě, že výdělek u jednoho zaměstnavatele nepřekročí 25 procent průměrné mzdy a výdělek u všech zaměstnavatelů dohromady nepřekročí 40 procent průměrné mzdy.

Sazby hypoték míří ke čtyřem procentům

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám