Hlavní obsah

Normy EU splnilo 20 záložen, 10 půjde do likvidace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Přísnější podmínky EU splnilo 20 družstevních záložen, které tak mohou dále fungovat na českém trhu. Naopak deset kampeliček nenavýšilo kapitál na požadovanou úroveň a tyto záložny půjdou proto do likvidace. Řekl to v pátek mluvčí Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami Oldřich Zajíc.

Foto: Miloš Kolesár

Roman Línek (druhý zleva) na Pardubickém hudebním jaru.

Článek

"Dvacet družstevních záložen prokázalo úřadu, že disponují s kapitálem vyšším než 35 miliónů korun," řekl Zajíc s tím, že jde o největší kampeličky, které shromažďují téměř veškeré vklady.

Kampeličky musely podle pravidel Evropské unie do konce ledna zvýšit kapitál z půl miliónu na 35 miliónů korun. Tvrdší podmínky mají zvýšit bezpečnost vkladů. Odborníci původně očekávali, že nové požadavky bude schopno splnit pouze sedm až deset nejsilnějších záložen.

Družstevní záložny, které splnily zákonné podmínky
1. TZ, družstevní záložna
Družstevní záložna Kredit
Družstevní záložna PSD
Družstevní záložna UNIBON
ERSTE SPAR-UND KREDITANSTALT, družstevní záložna
Fio, družstevní záložna
Komerční spořitelní a úvěrní družstvo DOMOV
Metropolitní spořitelní družstvo, zkratka MSD
Moravský Peněžní Ústav - spořitelní družstvo
Podnikatelská regionální družstevní záložna, družstvo
Prague Credit Union, spořitelní družstvo
Privátní Peněžní Ústav - úvěrní družstvo
První slovácké spořitelní družstvo
Spořitelní a úvěrní družstvo Royal Savings and Loans
Spořitelní a úvěrní družstvo SVATOPLUK
Úvěrní družstvo PDW, Praha
Vinohradská vzájemná družstevní záložna
Vojenská družstevní záložna
Wall Street Federal Reserve, družstevní záložna
WPB Capital, spořitelní družstvo

Deseti kampeličkám, které zákonné podmínky zvýšení kapitálu nesplnily, úřad odejme licenci. Tyto záložny pak skončí v likvidaci. Koncem loňského roku na trhu působilo 35 kampeliček, po prvním lednu jich fungovalo již jen 30. Dalších 47 záložen je nyní v likvidaci a 34 v konkurzu.

"V žádném případě se nedá mluvit o tom, že by kampeličky jako v minulosti zanikaly vlivem špatného hospodaření. Zanikly malé záložny, které se rozhodly ukončit svoji činnost," řekl Zajíc.

Úroky mezi dvěma a čtyřmi procenty

Vlna pádů kampeliček přišla na podzim 1999, v polovině roku 2001 se první klienti zkrachovalých záložen dočkali náhrady části uložených vkladů. Podle Zajíce se ale v posledních třech letech podařilo sektor stabilizovat, což dokládá růst vkladů o 25 procent ročně.

Mnozí členové zkrachovalých kampeliček podle něj opět uložili peníze do některé existující družstevní záložny. Podle údajů ke konci loňského září mělo téměř 19 000 členů v kampeličkách uloženo více než 1,5 miliardy korun. Dvacet největších kampeliček přitom disponuje 92 procenty objemu celkových vkladů a počtu členů.

Úroky z vkladů se loni pohybovaly mezi dvěma a čtyřmi procenty. Podle Zajíce se sektor družstevních záložen bude dále rozvíjet. "Je to produkt, o který je v Evropě zájem," dodal.

Naopak někteří ekonomové jsou k dalšímu působení záložen spíše skeptičtí. Tvrdí, že rozsahem služeb nemohou konkurovat bankám a že se mohou uplatnit jen v místech, kde se bankám nevyplatí zakládat pobočky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám