Hlavní obsah

Nord Stream 2 Němci stopli, ale ne úplně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve snaze zastavit plynovod Nord Stream 2 sáhl německý ministr hospodářství Robert Habeck (Zelení) hluboko do zásoby právnických triků, upozornil německý deník Die Welt. Postup, který použil, bude muset podle webu Radio Univers brzy prověřit soud.

Foto: Christian Charisius, Reuters

Trubky připravené na výstavbu plynovodu Nord Stream, který povede po dně Baltického moře.

Článek

Smlouva o Evropské unii zakazuje jednotlivým členským státům ukládat sankce. Rozhoduje o nich Unie, a to jednomyslně. Nord Stream 2 je navíc plně schválen. Teď se odehrává už jen certifikace Spolkovou agenturou pro sítě. Výsledné povolení k zahájení provozu musí mít formu zákona, nestačí pouhé ministerské rozhodnutí na základě čistě politického uvážení.

Aby tato omezení obešel, odvolal se Habeckův úřad na paragraf 4B zákona o energetice, podle nějž musí spolková vláda „po vydání osvědčení“ pro nový plynovod prověřit, zda není ohrožena bezpečnost dodávek elektřiny nebo plynu v Německu a Evropské unii.

Čína hodlá do sankcí proti Rusku hodit vidle

Ekonomika

Povolení je, není...

Habeckův předchůdce Peter Altmaier (CDU) ale už loni v říjnu oficiálně potvrdil, že Nord Stream 2 bezpečnost dodávek neohrozí. Dokazování, že plynovod navíc by mohl nějak ohrozit dodávky suroviny, by se dalo tenkrát jen těžko sloučit se zákony logiky.

Nyní se však změnila politická situace. Berlín se dostal pod tlak veřejnosti, Ukrajiny a USA, aby konečně něco udělal s „ruským“ plynovodem v Baltském moři. A tak Habeck na žádost kancléře Olafa Scholze (SPD) odvolal Altmaierovo rozhodnutí.

Američané uvalí sankce i na firmu, která buduje Nord Stream 2

Amerika

Široký stín pochybností

Certifikační řízení se tak prodlužuje. Agentura pro sítě uvádí, že v něm nelze pokračovat. „Provozní certifikace pro Nord Stream 2 vyžaduje kladný posudek spolkového ministerstva hospodářství, že není narušena bezpečnost dodávek. Ten není k dispozici,“ sdělila agentura.

Podle energetického zákona musí spolková vláda předložit své hodnocení bezpečnosti dodávek „do tří měsíců od obdržení všech požadovaných dokumentů“.

Společnost Nord Stream 2 AG by měla dodat během příštích dvou až tří týdnů všechny potřebné dokumenty k založení společnosti provozující plynovod podle německého práva. Pak by tedy měla mít německá vláda čas do konce května na vypracování nového hodnocení.

Nord Stream 2 je u ledu

Evropa

Poté bude na řadě Komise EU, což by mohlo získat další čas. Pokud se při této příležitosti ukáže, že ropovod narušuje bezpečnost dodávek v Německu a Evropě, bude certifikace zcela zastavena a osud ropovodu bude záviset pouze na rozhodnutí soudu.

Welt ale upozornil, že trik použitý Habeckem je právně nepevný. Podle listu lze touto cestou Nord Stream 2 určitě odložit, pravděpodobně ale ne zastavit. Jak přesně by další plynovod z Ruska do Německa ohrozil bezpečnost dodávek v této

zemi, by se muselo zdůvodnit obzvláště sofistikovaně, aby to u soudu obstálo. Kapacita Nord Streamu 2 je totiž omezená.

Německý exministr přiznal chybu v přístupu k Rusku

Evropa

Činí pouhých 55 miliard metrů krychlových. Není v žádném případě tak velká, aby významně ovlivnila bezpečnost dodávek v Evropě.  Nejsilnějším argumentem je, že poměrně levný plyn z plynovodů Gazpromu ztěžuje rozvoj alternativních zdrojů energií, což zvyšuje závislost Evropy na Rusku jako dodavateli.

Wiegand Laubenstein, někdejší soudce Vrchního zemského soudu v Düsseldorfu, řekl, že spolková vláda by také mohla provést nové celkové posouzení plynovodů. Takové politické posouzení by Spolkovou agenturu pro sítě zavazovalo i formálně, řekla právnička Rosin Büdenbenderová. Upozornila ale, že „posudek, že nový plynovod narušuje bezpečnost dodávek“, vrhne stín pochybnosti i na existující tranzitní plynovod z Ruska přes Ukrajinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám